Hlavní obsah

Šlechtová Sněmovnou protlačila novelu o pohřebnictví

Novinky, zpe, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákaz nejlevnějších papírových rakví nebo možnost pohřbívat mrtvě narozené dítě do 500 gramů. To jsou novinky, se kterými počítá novela zákona o pohřebnictví z pera ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO), kterou v pátek schválila Sněmovna. Novelu podpořilo 79 poslanců. Normu nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Novela například zakáže nejlevnější papírové rakve, nově budou muset mít alespoň pět vrstev. Předloha stanoví, že rodiče, kterým se narodí mrtvé dítě do 500 gramů, by měli mít možnost potomka pohřbít.

Zároveň se zpřísní i podnikání v pohřebnickém oboru. Podnikatelé budou muset skládat praktické zkoušky, zákon zavede povinnou praxi. Návrh počítá také s novým trestným činem – hanobení lidských ostatků.

Nově by provozovatelé pohřebních služeb měli mít speciální místnosti, kde budou moci být zesnulí upravováni.

Zákaz vystavovat mrtvá těla

Nebude už také možné vystavovat mrtvá lidská těla, aniž by lidé za života k tomu dali souhlas. Ministryně to dříve ilustrovala na příkladu výstavy Bodies, což je výstava pravých lidských těl a orgánů, které jsou ošetřeny a stabilizovány speciální konzervační metodou. Podle ministryně organizátor nedokáže prokázat, že lidé, jejichž těla jsou vystavována, k tomu dali za svého života souhlas.

Komunisté navrhovali novelu zamítnout, to ale neprošlo. Hlasovalo pro to pouze 19 poslanců.

Šlechtová po jednání médiím sdělila, že je ráda, že neprošly zbytečné pozměňovací návrhy. „Možná by se autor všech těch pozměňovacích návrhů do budoucna měl zajímat o to, jaké dopady ty pozměňovací návrhy mají, a nejenom je převzít od lobbistů,“ řekla Šlechtová.

 Pozůstalí budou moci sledovat žeh svých zesnulých

„Musím říct, že jsem velice ráda, že po 15 letech se nám daří s touto novelou procházet. Legislativně ta novela je správně, věcně je správně. Nebude mít dopad na zdražení a pomůže lidem, aby oni sami měli jistotu, že s našimi zesnulými osobami, ať už jsou to příbuzní, nebo kamarádi, bude zacházeno dobře,“ shrnula dopady novely Šlechtová.

Novela přitom zavádí sankce za porušení předpisů a kontroly v oblasti pohřebnictví. Šlechtová zmínila, že je nehorázné, že stát se na kontrolu pohřebních ústavů vykašlal.

„Budeme kontrolovat, že opravdu zesnulé osoby jsou ukládány v rakví. Není možné, aby se stávaly příklady, že třeba mrtvé tělo je někde pohozené v chodbě. Zavedli jsme úpravnu, kde každá pohřební služba nebo její provozovatel tak musí mít jednu úpravu,“ podotkla Šlechtová. Nově by se také pozůstalí mohli podívat, jak probíhá žeh.

„Všichni umřeme“

Protlačení novely bylo pro Šlechtovou zásadní. V rámci přípravy předlohy ministryně popisovala, jak navštěvuje krematoria a v kanceláři má dvě rakve. Uvedla také, že pouštěla rakev s nebožtíkem do spalu nebo že její tým se jel podívat do devíti hromadných hrobů.

Když poslanci normu projednávali v lednu a rozpravu předčasně ukončila pauza, ministryně varovala, že s podobným postupem hrozí, že všichni umřeme a po smrti nám budou čouhat z rakve ruce nebo „skončíme v papírových rakvích“.

Reklama

Výběr článků

Načítám