Hlavní obsah

Šlechtová: Nechtěli mě pustit do kostela kvůli restitucím. Důvod je jiný, brání se církev

Novinky, zpe

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) si o víkendu na Facebooku postěžovala, že ji jeden nejmenovaný farář odmítl pustit na koncert do kostela kvůli jejímu názoru na církevní restituce. Šlechtová následně vyzvala církev, aby postup faráře vysvětlila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Litoměřické biskupství uvedlo, že „emotivní“ sdělení ministryně nebude komentovat. Podotklo však, že není pravda, že by se koncert v kostele v Boči nad Ohří nekonal kvůli Šlechtové. Jediným důvodem prý byla špatná domluva s pořadateli.

„Občas se nestačím divit. Jeden nejmenovaný farář mě odmítl pustit do kostela, kde se měl konat barokní koncert k výročí Karla IV. Důvodem je, že souhlasím se zdaněním církevních restitucí,“ postěžovala si na sociální síti ministryně.

Vyzvala církev, aby zákaz vstupu ministryně české vlády nějak vysvětlila. „Nebo znova církev začne s diskriminací dle názoru občana naší demokratické země?“ zeptala se řečnicky.

Církev: Koncert se v kostele vůbec nekonal

Redakce Novinek následně kontaktovala dotyčného faráře, ten se však nechtěl k věci vyjadřovat a odkázal na tiskovou mluvčí litoměřického biskupství.

Nebyly splněny základní náležitosti. Jakékoli jiné uváděné důvody nepovolení akce, které se snad objevily v médiích, jsou liché a spekulativní
Jana Michálková, mluvčí litoměřického biskupství

„Emotivní sdělení paní ministryně Karly Šlechtové na jejím facebookovém profilu nebudeme komentovat,“ sdělila Novinkám mluvčí Jana Michálková.

Podotkla však, že zmiňovaný koncert se v kostele v Boči nad Ohří nekonal, protože pořadatel písemně nepožádal. Zástupci farnosti podle ní tak v dané situaci nezbývalo nic jiného než konání koncertu nepovolit.

„Nebyly totiž splněny základní náležitosti a požadované předpisy církve k eventuálnímu konání takové akce v kostele. Administrátor farnosti nemohl konat jinak než v dané situaci koncert nepovolit. Jakékoli jiné uváděné důvody nepovolení akce, které se snad objevily v médiích, jsou liché a spekulativní,“ uvedla Michálková.

Mluvila vůbec Šlechtová s farářem?

Šlechtová si však stojí za svým. „Bylo mi sděleno organizátory, že měl farář k mé návštěvě výhrady, a proto koncert neumožnil. Proto se koncert konal jinde,“ napsala Novinkám.

Z toho tedy vyplývá, že ministryně s farářem vůbec nemluvila. Na dotaz, zda je to pravda, Šlechtová neodpověděla.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Není to poprvé, kdy se Šlechtová názorově střetla s církví. V květnu podala návrh na vyvlastnění nemovitostí v areálu Pražského hradu, za což sklidila kritiku z řad církve i koaličních partnerů z KDU-ČSL. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám