Hlavní obsah

Slavný brněnský Hotel Myslivna jde k zemi. Na místě vznikne areál s jedinečným výhledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Myslivna, jeden z někdejších nejluxusnějších brněnských hotelů, půjde v těchto dnech k zemi. Do jara 2026 vznikne na jeho místě za dvě miliardy korun Nová Myslivna, hotelový areál propojený s částí, v níž bude 90 bytů.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Slavný brněnský Hotel Myslivna jde v těchto dnech k zemi

Článek

Pro veřejnost zůstane zachována tamní jedinečná vyhlídka na město, na níž v roce 1970 vznikl hudební film s Karlem Gottem Setkání v Brně. Vznikne v šestém, tedy nejvyšším patře nového komplexu. Díky tomu se návštěvníkům nově otevře výhled až na 50 kilometrů vzdálené Pavlovské vrchy u Mikulova, které jsou vinařským rájem.

„Starý hotelový komplex už nebylo možné zachránit. Měl natolik špatnou statiku, že jediným řešením bylo objekt strhnout a postavit nový,“ řekl Novinkám a Právu Miroslav Gebas z architektonické kanceláře Gebas atelier architekts, která je zástupcem investora projektu Nová Myslivna.

Celebrity, premiéři i olašský král

Tříhvězdičkový Hotel Myslivna vznikl před půl stoletím na místě stejnojmenné výletní restaurace, a to podle návrhu architekta Jana Dvořáka. Podle odborníků šlo o jedinečnou stavbu, přesto ne natolik, aby byla památkově chráněná.

Turisty stále víc přitahuje Pálava

Cestování

Objekt byl místem významných kongresů, ubytování v něm využívaly známé osobnosti, a to včetně někdejších premiérů. V roce 2001 v byl na Myslivně zvolen novým králem olašských Romů Jan Horvátko.

„Hledali jsme možnosti, jak budovu zachránit. Zkoumali jsme s využitím laboratoří vyztužení stavby, kde jsme odhalili zásadní nedostatky. Ukázalo se, že je v tak špatném stavu, že nepřichází v úvahu nic jiného než demolice,“ vysvětlil Gebas. Z hotelu je nyní již jen torzo. Denně se do něj zakusují čtyři bagry tak, aby vznikla do ledna parcela pro novou výstavbu.

Foto: KYZLINK ARCHITECTS

Nová Myslivna vznikne na místě původního hotelu Myslivna za zhruba dvě miliardy korun

Projekt sice počítá s tím, že součástí Nové Myslivny bude i 90 bytů, nicméně areál bude i nadále sloužit veřejnosti. Na místě budovy vznikne šestipodlažní objekt s hotelovou částí a apartmány.

Na tu bude navazovat restaurace s vyhlídkou, z níž lze obdivovat hrad Špilberk, katedrálu na Petrově a další brněnské dominanty. Bude volně přístupná, návštěvníci se do ní dostanou výtahem přes hlavní vstup. Využívat budou moci i wellness a fitness v areálu.

Tvůrci projektu se netají tím, že je volně inspirován původním projektem Hotelu Myslivna od Jana Dvořáka. Nová Myslivna bude ale samozřejmě mít moderní design a postavena bude s využitím nejnovějších technologií. Zajímavostí je, že v původní Myslivně, sloužící i jako kongresové centrum, byly také tlumočnické kabiny pro pořádání mezinárodních akcí.

Legendární palác Alfa v Brně stále žije duchem první republiky

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Hotel Myslivna

Výběr článků

Načítám