Hlavní obsah

Sládkův návrat

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miroslav Sládek se vrátil do vysoké politiky. Pardon, upřesňuji, duch jeho politiky se nám navrátil, a tak jako bájný Zeus vzal na sebe podobu býka, když šel svádět půvabnou Európé, duch Sládkův vzal na sebe podobu Topolánkovu, Nečasovu, Tlustého, Langrovu, Bendlovu, když vydal se svádět voliče před senátními a krajskými volbami.

Foto: Jiří Smutný

Vstupní brána do parku na jeho jižní straně

Článek

Tolik o dojmu z odstartování volební kampaně ODS v Obecním domě v Praze.

Což o to, v předvolebních půtkách mají létat jiskry od mečů a pavézy praskat vejpůl, od znemožněných protivníků si pes ani šunčičku nemá vzít, atmosféra mezi protivníky má být hustší předvolebního guláše; však mělo by být jasné, kde spolu o voliče zápasí strany demokratické, a kde na svém hnojišti poskakuje politický extrém. To by mělo být zřetelné, k nespletení.

Občanští demokraté v parlamentu zastupují veřejnost liberálněkonzervativní víry a deklarují se jako demokratická strana s pravicovým programem. Programem celkem jasným - situace chudých se nějak (asi skrze neviditelnou ruku trhu) vyřeší, když umožníme bohatým ještě víc zbohatnout. Kdo tomu věří, ten je volí, a to je demokracie. A po volbách vítězní i poražení politici z demokratické levice a pravice měli by si umět přiťuknout aspoň na jeden, oboustranný záměr - pracovat dle svých programů pro blaho společného státu.

Pravicový volič, naslouchající předevčírem projevům honorace ODS, nutně musel vzpomenout na republikánské mítinky neblahé paměti, při nichž obecenstvo bylo modrookým doktorem vyzýváno, aby naházelo vládu do Vltavy. Liší se to snad příliš od Topolánkových výroků o hydře, chobotnici a rakovině ČSSD, od Tlustého varování před rudými hejtmany, o nazvání policie grosstapem, od Bendlova obvinění sociálních demokratů ze zavádění komunismu a nacismu? Zatím ještě nevarují před obnovením Lidových milicí, jáchymovských koncentráků či hradčanského Domečku, ale když se modří rétoři takhle rozjeli, jistě na to na nějakém mítinku dojde.

Přitom je tolik věcí, jež lze na ČSSD kritizovat - třeba kolem reformy veřejných financí, kolem tempa zdravotnické a důchodové reformy - a to efektně a přitom civilizovaně, tak, aby to Gutha-Jarkovského nenutilo v záhrobí ke zděšeným prostocvikům.

ODS chce občanům nabízet politické východisko nazvané Modrá šance pro slušné lidi. Někdo si to rád přečte, někdo nikoliv. Jen si tak myslím, že dokument s takovým názvem by měli veřejnosti nabízet politici, které podle jejich výroků lze mezi slušné lidi taky počítat.

PRÁVO 6. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám