Hlavní obsah

Škromach neprosadil zvýšení počtu lidí na úřadech práce

Novinky, Hana Kadečková, Právo
PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach utržil na středečním jednání vlády porážku. Špidlův kabinet mu neschválil návrh na zvýšení počtu pracovníků v úřadech práce o 450 osob. Škromach to sdělil Právu v průběhu zasedání vlády. Jak dodal, podpořil ho z celé vlády jediný kolega. Odmítl však říci o koho šlo.

Foto: CÚ Praha Ruzyně
Článek

"V tuto chvíli se můj návrh ukázal jako neprůchodný. Převážil názor, že všichni počty úředníků snižují, a tak my nemůžeme zvyšovat. Je to určité politické rozhodnutí a v tuto chvíli se asi budeme muset podle toho zařídit," uvedl ministr.

Vláda se rozhodla nevyhovět Škromachovi i přesto, že finanční dopady zvýšení počtu úředníků ve výši 240 miliónů korun by kryl z peněz určených na aktivní politiku zaměstnanosti, tedy aniž by zatížil státní rozpočet.

Úředníci nestíhají

Škromach o zvýšení počtu zaměstnanců úřadů práce žádal proto, že se v posledních letech rapidně zvýšila nezaměstnanost a tudíž i počet lidí, kteří chodí na "pracáky" žádat o dávky v nezaměstnanosti i pomoc při hledání nového místa, zatímco počet zaměstnanců úřadů stagnuje.

To pak vede k situaci, že se zprostředkovatelé práce nemohou klientům věnovat jak by bylo zapotřebí: "Čas, který je možné věnovat jednomu uchazeči, se stále snižuje. Například na 200 pracovníků úřadu práce v Ostravě připadá přes 28 tisíc uchazečů o zaměstnání. Stávající úroveň zprostředkování, poradenství a aktivní politiky zaměstnanosti, výrazně omezená zejména personální kapacitou, již vyčerpala svůj potenciál možné změny situace na trhu práce. Vysoká míra dlouhodobé nezaměstnanosti vyžaduje více času a individuální přístup odborníků úřadů práce, adresně diferencovaný přístup k různým skupinám uchazečů," sdělil Právu šéf tiskového oddělení Škromachova úřadu Vladimír Hrubý.

Na jednoho úředníka 222 nezaměstnaných

Podle něj letos v lednu připadalo v průměru na jednoho zaměstnance úřadu práce 222,2 uchazeče o zaměstnání. "Pokud jednání s klientem trvá 15 minut, jedná zprostředkovatel v jednom dni s více než 13 klienty. Měsíčně připadne na jednoho zprostředkovatele jednání s 277 klienty. A to pouze za předpokladu, že každý uchazeč o zaměstnání navštíví úřad práce pouze jednou za měsíc. Při současném počtu nezaměstnaných vedených v evidenci by bylo proto zapotřebí 3889 zaměstnanců úřadu práce, což je o 1657 méně než je současný stav," dodal Hrubý.

"Jestliže vláda politicky rozhodla, že zvýšení počtu úředníků není nutné, tak budeme muset tu činnost přizpůsobit možnostem, které jsou, tedy některé aktivity zredukovat a zaměřit se jen na to důležité," konstatoval Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám