Hlavní obsah

Skoro čtvrt milionu lidí neví, že má v datové schránce zprávu od finančáku nebo exekutora, varuje šéf DIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vloni stát automaticky zřídil všem podnikajícím osobám, spolkům a nadacím datovou schránku, vyvolalo to pozdvižení a vlnu rušení živností. Pak zmatek utichl a zdálo se, že se už všichni s novinkou sžili. To je ale omyl. Na 450 tisíc lidí, OSVČ, si doteď datovou schránku neotevřelo, a může je tak překvapit i exekutor.

Martin Mesršmíd k datovým schránkám Video: Novinky

 
Článek

„My už víme, že v polovině datových schránek je zpráva buď od finančáku, nebo od exekutora. Mě to opravdu děsí,“ říká ředitel Digitální informační agentury (DIA) Martin Mesršmíd. Právě jeho agentura převzala agendu datových schránek od ministerstva vnitra.

Agentura posílá lidem dopisy a zároveň chce spustit mediální kampaň, která má za cíl připomenout, jak důležité je znát obsah své datové schránky. „My sami nemůžeme ty schránky zrušit, jsou ze zákona zřízené, my nemůžeme do schránek vlézt, nemůžeme za lidmi chodit a říkat jim, tady něco máte. To je opravdu odpovědnost každého občana,“ upřesňuje Mesršmíd.

Datovou schránku stále ignorují statisíce podnikatelů a živnostníků. Koledují si o problém

Ekonomika

Pokud lidé podnikají, datovou schránku zrušit nemohou a od roku 2023 je také jejich povinností podávat přes ni daňové přiznání. Do schránky se lze poprvé přihlásit na stránce www.mojedatovaschranka.cz. Následně si ji ale lidé mohou přiřadit i pod svůj profil na portálu občana, kde je řada možností, jak digitálně komunikovat se státní správou.

Přístupové kódy pro první přihlášení rozesílalo původně ministerstvo vnitra v obálkách se žlutým pruhem všem OSVČ na adresu trvalého pobytu. Získat nový kód nebo si ověřit, jestli schránku mám vůbec zřízenou, ale není problém. Stačí zajít s občanským průkazem na jakýkoliv CzechPoint buď na poště, nebo na úřadu a informace si vyžádat.

„Lidé si možná řekli, že když si to nevyzvednou a nikdy tam nepůjdou, tak datová schránka zůstane „mrtvá“, a tím pádem do ní nic nemůže přijít. Ale ono je to stejné, jako kdybyste měli schránku na domě a chodily vám do ní dopisy, a vy byste se tvářili, že tam nic není,“ uzavírá své varování ředitel DIA Mesršmíd.

Datovou schránku mají sice povinně podnikatelé a OSVČ, zřídit si ji ale může každý jako fyzická osoba. Využilo toho už 700 tisíc lidí. Jde o rychlou cestu pro ověřenou komunikaci s úřady. Prostřednictvím schránky mohou lidé zasílat úředníkům dotazy a žádosti, získat výpis z trestního rejstříku nebo zjistit stav bodů řidiče apod.

Po jejím zřízení je ale důležité schránku kontrolovat, podobně jako svůj e-mail, nebo si nastavit upozornění na novou zprávu. Stát totiž v tu chvíli přestává posílat běžné dopisy a vše, co je v této virtuální schránce déle než deset dní, považuje za doručené. Pak už začínají běžet dané lhůty, například na odvolání nebo zaplacení dluhu finančnímu úřadu či exekutorovi.

Datová schránka byla jedním z témat rozhovoru s Martinem Mesršmídem v pořadu PoliTalk. Celý vyjde v nejbližších dnech na Novinkách a v podcastových aplikacích.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám