Hlavní obsah

Školky praskají ve švech. Za soukromé i 20 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani za deset let se městským částem Prahy nepodařilo uspokojivě vyřešit nedostatek míst v mateřských školách. Nástavby, přístavby či zahušťování tříd všude nepomáhají a veřejné školky praskají ve švech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Není divu, že je zde nejvíce soukromých mateřinek, za které rodiče platí nemalé částky. Může to být osm tisíc, ale najdou se i za 26 tisíc korun měsíčně, zatímco ve veřejné školce to je kolem 1700 měsíčně i se stravným.

V minulém školním roce navštěvovalo pražské školky 42 562 dětí, což odpovídá 60,9 procenta populace od dvou do šesti let.

Dětí loni přibylo

Za deset let od školního roku 2011/2012 se podíl dětí ve státních i soukromých školkách navýšil o 2,5 procentního bodu. Vyplývá to z údajů ministerstva školství a Českého statistického úřadu.

Méně dětí navštěvuje školky už jen v Ústeckém kraji, kde podíl dětí ve školkách činí 59,3 procenta. Ale i tam se obce činily a za deset let se podíl navýšil o bezmála pět procentních bodů.

Do soukromých ZŠ chodí oproti roku 2015 dvojnásobek dětí. Roste i zájem o domácí vzdělávání

Věda a školy

V celorepublikovém průměru je na jednu třídu 22 dětí. Zatímco v Praze je v soukromých školkách ve třídě v průměru jen 15 dětí, v těch zřizovaných obcemi je to 24 dětí. To odpovídá republikovému průměru z dob před deseti lety. Tehdy ovšem ještě nebyl stanoven strop pro třídu 24 dětí, ale 28. Dnes se k takovému navýšení může uchýlit zřizovatel jen ve výjimečných případech, ale v Praze je takový postup zjevně častější.

Přetížené učitelky přitom mají tabulkovou mzdu stejnou jako jinde v republice, ač náklady na živobytí jsou v Praze vyšší. Magistrát v uplynulých letech alespoň dodával pražským školám peníze navíc na odměny. Zátěže však neubylo. Do 301 pražských veřejných školek docházelo loni 37 713 dětí a do 109 soukromých 3862. Při započítání 516 dětí v 10 církevních školách, které ale vyjdou rodiče výrazně levněji než ty soukromé, je mimo veřejný sektor 10,3 procenta dětí.

Tak vysoký podíl soukromého sektoru v jiných krajích nemají. Mnohdy rodiče volí drahou soukromou školku, protože jim žádná jiná možnost nezbývá. Sehnat místo i pro tříleté děti bývá v hlavním městě potíž, přestože mají na docházku nárok. Nicméně přednost mají starší a u předškoláků je docházka povinná.

Organizace testují nový kvalifikační program pro vzdělávání ředitelů škol

Věda a školy

Kolik se platí

Za docházku do veřejných školek se v Praze platí 500 až 900 měsíčně a celodenní strava vyjde na 40 až 50 korun. U církevních činí školkovné tisícovku až 1400 a stravné je v podobných relacích jako u těch veřejných. U soukromých školek se poplatky značně liší. Za celodenní docházku mohou rodiče hradit osm tisíc měsíčně, ale také skoro 26 tisíc. Přesnídávka, oběd a svačina také vyjdou alespoň na dvojnásobek toho, co u jiných zřizovatelů. Náklady na docházku tak výrazně převyšují i vysokoškolské vzdělávání.

Například na filozofické fakultě vyjde výuka v cizím jazyce, kdy se hradí plná výše nákladů výuky, na 50 tisíc za akademický rok. Na lékařských fakultách je to až 300 tisíc. Některá města nyní kvůli inflační krizi chystají pro školky speciální sociální programy, které mají rodičům odlehčit například od plateb za stravování, někde se dokonce chystají radnice a starostové plošně dotovat školkovné. Rodičů ze soukromých mateřinek se to ale týkat nebude.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Státní MŠ, Soukromé MŠ, Speciální MŠ, Lesní MŠ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám