Hlavní obsah

Do soukromých ZŠ chodí oproti roku 2015 dvojnásobek dětí. Roste i zájem o domácí vzdělávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku roste zájem o soukromé základní školy. V aktuálním školním roce do nich chodilo 22 268 žáků, což je více než dvojnásobek proti roku 2015 (tehdy 10 057). Počet základních škol v privátním sektoru se od té doby zvýšil o zhruba 92 procent. Vyplývá to ze statistik ministerstva školství. V menší míře podle nich stále přibývá i soukromých školek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V ČR fungovalo podle dat ministerstva tento školní rok 4238 základních škol, které navštěvovalo kolem 964 600 žáků. Soukromé školy –⁠ bylo jich 279 –⁠ tvořily zhruba 6,6 procenta všech. V roce 2015 činil jejich podíl 3,5 procenta.

Počet žáků v privátních základních školách odpovídal 2,3 procentům všech školáků, před sedmi roky 1,1 procenta.

Ředitel: Soukromé školy jsou průkopníky moderního vzdělávání, absolventi mají výhodu na trhu

Věda a školy

Nadále přibývá i soukromých školek, i když pomaleji. Nyní jich je podle ministerstva v Česku 425 a chodí do nich 13 917 dětí. Celkový počet mateřských škol v ČR je zhruba třináctkrát větší.

Ve školkách nebude dost míst pro mladší děti, upozornily organizace. Nejde ale o nový problém

Věda a školy

Dětí v mateřinkách je kolem 360 500. Zatímco letos byl podíl soukromých školek asi osm procent a děvčat a chlapců v nich necelá čtyři procenta, v roce 2015 bylo soukromých školek 6,4 procenta a dětí v nich tři procenta.

Více odkladů či individuálního vzdělávání

Český statistický úřad loni v létě upozornil, že ve školách pozoruje měnící se zájem o vzdělávání. V MŠ v minulém školním roce ubyla pětina dětí mladších tří let a na úrovni ZŠ mj. narostl zájem o odklad povinné školní docházky a o individuální domácí vzdělávání, kdy žák chodí do školy jen na přezkoušení.

„V minulém roce tuto možnost pro plnění základní školní docházky využilo 4600 žáků, téměř třiapůlkrát víc než v roce 2015,“ uvedl úřad.

Odkladů školy přibývá. Nejčastěji kvůli celkové nezralosti dítěte

Věda a školy

Jeho pracovnice Alena Hykyšová připomněla, že domácí vzdělávání si při výuce na dálku vyzkoušeli loni všichni žáci a někteří mohli zjistit, že by jim do budoucna mohlo vyhovovat více než ve škole.

MŠMT v únoru zveřejnilo návrh novely vyhlášky, kterou by chtělo vyjít vstříc soukromým i církevním školám a umožnit jim vyžadovat u zápisu přítomnost dítěte. Podle České školní inspekce tím školy nyní porušují právní předpisy. Školský zákon jmenuje pro přijetí k základnímu vzdělávání jen dvě kritéria, a to věk dítěte a místo trvalého pobytu.

Gazdík nechce „školní turistiku“. U zápisů by se mohla zohledňovat doba přihlášení v obci

Věda a školy

Drahoš by mohl být ministrem školství, připustil Rakušan

Domácí

Vyhláška zmiňuje i možnost existence dalších kritérií, dále je ale nevymezuje. Nová pravidla měla podle návrhu platit už pro zápisy letos v dubnu, zatím ale novela není schválená.

Školám chybí místa. Nejen kvůli běžencům

Domácí

Odlišný přístup k zápisu v neveřejných školách podle ministerstva opodstatňuje to, že pro ně nejsou dány školské obvody jako pro veřejné školy.

U zápisů do ZŠ bylo v dubnu 142 tisíc dětí, Ukrajinci půjdou později

Věda a školy

Např. společnost EDUin ale varovala, že by úprava mohla prohloubit nerovnosti ve vzdělávání. Organizace považuje novelu za diskriminační, protože neveřejným školám umožní vybírat si žáky. Dosud je v případě převisu uchazečů musí losovat.

Reklama

Související články

Ministr Gazdík podal demisi

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) kvůli vazbám na obviněného podnikatele Michala Redla rezignuje k 30. červnu na funkci ministra školství i místopředsedu...

Výběr článků

Načítám