Hlavní obsah

Školáci dostali vysvědčení, těší se na prázdniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Žáci základních, středních i speciálních škol dostali ve čtvrtek dopoledne pololetní vysvědčení. Prvňáčci viděli známkování poprvé, pro ostatní je to už víceméně rutina. Všechny děti čeká volný pátek. Některé dokonce jarní prázdniny.

Foto: Lenka Žáčková

Zahájení tiskové konference - floritického semináře pro novináře (Pavel Hruška, Vlastimil Harapes, Marcela Březinová, Ing. Jiří Horák)

Článek

Většina dětí se do školních lavic vrátí až v pondělí 2. února, protože na pátek připadají pololetní prázdniny. Delší volno budou mít školáci ze 14 bývalých okresů, těm totiž v pondělí začnou jarní prázdniny. Těšit se na ně mohou žáci z Kroměřížska, Uherskohradišťska, Vsetínska, Zlínska, Prahy - východ a západ, Mělnicka, Rakovnicka, Teplicka, Královéhradecka, Novojičínska a také z oblasti Plzeň - město, sever a jih.

Období vysvědčení však nepřináší jen radost, ale i problémy. Děti se špatným prospěchem mají strach z reakce rodičů. Často se nevrátí domů.

Na Linku bezpečí denně volá přes 20 dětí. Během ledna se s tímto problémem na pracovníky linky obrátilo kolem 500 školáků. Linka celkem přijímá na bezplatném čísle 800 155 555 až 2000 hovorů denně.

Linka i pro rodiče a děti na útěku

Pro rodiče v nouzi je mimořádně ve čtvrtek k dispozici až do šesté večer Rodičovská telefonní poradenská linka 283 852 222. Linku provozuje Nadace Naše dítě.

Rodičovská linka je jinak k dispozici dvakrát týdně v pondělí od 13.00 do 16.00 hodin a ve středu od 16.00 do 19.00 hodin a také poslední školní den v červnu. Funguje už od dubna 2001. Za dva a půl roku na ni zavolalo 806 lidí. Největší počet řešených problémů, 34 procent, se týká vztahů mezi rodiči a dětmi, na druhém místě jsou osobnostní a zdravotní problémy dětí (13,6 %).

Svoji speciální bezplatnou telefonní Linku vzkaz domů s číslem 800 111 113 mají i děti, které utečou z domova nebo je vyhodí rodiče. Tato linka, na kterou je možno volat z pevných linek, nikoliv však z mobilů, zatím funguje čtyři měsíce a za tu dobu už přijala 9551 volání.

Reklama

Související články

Jarní prázdniny letos podle nového systému

Už za dva týdny vypuknou jarní prázdniny. Letos jsou jejich termíny určeny podle nového systému, kdy se v jednotlivých týdnech střídají jak kraje, tak území...

Výběr článků

Načítám