Hlavní obsah

Škodolibý trest za Lány. Zemanovo rozpočtové veto přehlasujeme, zní z koalice

Premiéra Petra Fialu (ODS) veto prezidenta Miloše Zemana nepřekvapilo, protože má podle něj odlišné názory na rozpočtovou politiku. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je ale pravý důvod jiný. Jde o výraz nespokojenosti za odebrání 30 milionů korun z rozpočtu prezidentské kanceláře, s čímž tento zákon počítá. Přehlasovat veto by Sněmovna mohla 15. listopadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Zbyněk Stanjura a Petr Fiala na schůzi Sněmovny ve středu 26. října 2022.

Článek

Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok s tím, že mu vadí, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů.

Fialu Zemanův krok nepřekvapil. Uvedl, že prezident má některé názory na hospodářskou a rozpočtovou politiku odlišné. „Jsem přesvědčen, že novela odpovídá reálné situaci a výzvám, na které musíme reagovat,“ míní. Připomněl v té souvislosti rozpočtové nároky na pomoc lidem s inflací a cenami energií.

Zeman vetoval novelu rozpočtu

Domácí

„Můžeme jen spekulovat, jaké jsou skutečné důvody veta novely rozpočtu 2022,“ napsal na sociální síť šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Podle šéfky Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Pekarové Adamové jsou však zřejmé.

„Veto Miloše Zemana je zejména výrazem jeho nespokojenosti se škrty v rozpočtu Lesní správy Lán. Její ředitel Miloš Balák byl za manipulace s veřejnými zakázkami odsouzen a prezidentem omilostněn. Proto jsme se rozhodli využít peníze smysluplněji. Veto přehlasujeme,“ napsala na Twitter. Souhlasí s ní v tom i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Sněmovna totiž odebrala v letošním rozpočtu prezidentské kanceláři 30 milionů korun. Rozhodla o tom na popud koaličních poslanců, kteří prosadili snížení výdajů na lesní hospodářství.

Zbytečný, malicherný naschvál

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný veto označil za „další ze zbytečných, malicherných naschválů“. Všichni vrabci v Lánech si podle něj nyní štěbetají o skutečných důvodech.

„Sněmovna rozhodla, že v nejbližším možném termínu - 15. listopadu - tuto škodolibost bezpečnou většinou přehlasujeme,“ oznámil na Twitteru.

„Zeman vetoval rozpočet, protože pracující platí moc málo. A měli bychom lidem zvýšit daně. Já říkám: V této době by se neměly brát peníze lidem,“ míní zase šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám