Hlavní obsah

Skauti přivezli do Brna betlémské světlo

Brno

Skauti v sobotu přivezli vlakem do České republiky takzvané betlémské světlo. Tradiční akce bude v neděli pokračovat jeho oficiálním předáním do katedrály svatého Petra a Pavla na Petrově. Příští sobotu skauti světlo rozvezou po celé republice.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnští skauti již potřicáté přivezli z Vídně do Brna přes hraniční železniční stanici Břeclav takzvané betlémské světlo.

Článek

„Bylo milé rozdávat radost. Dnes jdeme ještě na Mendlovo náměstí, kde se k nám přidají kamarádi z autobusu, kterým jsme jeli do Vídně, aby světlo přežilo alespoň někde, kdyby nám ve vlaku zhaslo,” řekla vedoucí čtveřice skautek Gabriela Plchová. Středisko Řehoře Mendla vypravilo do Vídně dva plné autobusy a z nich vybralo reprezentativní skupinku, která po zapálení luceren v kostele svatého Leopolda jede zpět vlakem.

Do Vídně přepraví světlo vždy jedno dítě přímo z izraelského Betléma a posléze si pro něj jezdí skauti prakticky z celého světa. "Byli tam dnes skauti z různých zemí Evropy, ale i USA či Kanady," řekla Plchová.

Konec roku bude teplý, na Vánoce na sněhu zapomeňte

Počasí

Betlémské světlo je jedním z novodobých symbolů Vánoc, který vznikl v roce 1986 v Rakousku a právě rakouští skauti zajišťují cestu z Betléma. Čeští skauti ho v sobotu přivezli do Brna potřinácté.

Až se příští týden rozjede světlo vlakem po celém Česku, lidé si je budou moct zapálit v 761 vlakových stanicích a na dalších 376 místních akcích. „Zapaluje se v kostelech, v domovech pro seniory a podobně,” řekla Plchová. Lidé také mohou uspořádat vlastní akci s předáváním betlémského světla a mohou dát vědět všem ostatním v aplikaci, kterou skauti připravili.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tradice betlémského světla je jedním z novodobých symbolů Vánoc a vznikla v roce 1986 v Rakousku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám