Hlavní obsah

Skandál s nevhodným chováním učitelů na pedagogické fakultě končí bez obvinění

Na začátku roku vypukl na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity skandál poté, co několik studentek obvinilo několik pedagogů z nevhodného chování se sexuálním motivem. Výsledkem je odchod tří nařčených vyučujících, ovšem z hlediska trestního práva končí aféra bez výsledku. Jak Právo zjistilo, policisté neodhalili žádné protiprávní jednání.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

Nevhodné chování pedagogů se sexuálním podtextem nebo dokonce vynucování sexuálního styku, tak popsalo své zážitky s pedagogy Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví několik studentek a absolventek. K nevhodnému chování mělo docházet většinou na sportovních výjezdech mimo školu.

Kromě vedení fakulty i samotné univerzity se děním na katedře začala zabývat i policie. Ta nakonec dospěla k závěru, že pro její zásah nejsou splněny podmínky.

„Celou věc po důkladném prošetření kriminalisté uloží. Nebylo zjištěno protiprávní jednání, které by opravňovalo zahájit trestní stíhání pro konkrétní trestný čin,“ potvrdila Právu policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Na brněnské pedagogické fakultě skončil kvůli nevhodnému chování další pedagog

Domácí

Kvůli údajně nevhodnému chování ke studentkám přišli o práci nakonec tři mužští členové katedry. O ukončení pracovního poměru s posledním z nich informovala škola v pondělí.

Vedení fakulty se nyní chce zaměřit na reorganizaci katedry včetně nastavení nových pravidel pro sportovní výjezdy. Jak totiž Právo upozornilo, některé ze studentek se pedagogů zastaly s tím, že to byli naopak mužští vyučující, kteří museli na výjezdech čelit nevhodnému a vyzývavému chování studentek.

Trestní oznámení v případu zvažoval podat i jeden z nařčených pedagogů, ale jak Právu potvrdil jeho advokát, nakonec se rozhodl touto cestou nejít. „Nevím ani o tom, že by se rozhodl jít cestou civilní žaloby,“ dodal advokát.

Po skandálu se univerzita rozhodla podívat na své metodiky a postupy v podobných případech, které prověří revizní komise. Ta by měla navrhnout i další opatření tak, aby k podobným excesům už nedocházelo.

„Praxe nám ukázala, že ani právo zde není úplně bezzubé, jak by se mohlo zdát z mediálních vystoupení různých populárních osobností poslední doby. Navíc se ukázalo, že některé doporučované postupy určitých neziskových organizací, na které jsme se původně spoléhali, mají své rezervy,“ popsal zjištění komise prorektor univerzity Radim Polčák.

Na brněnské fakultě končí oba učitelé nařčení z obtěžování studentek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám