Hlavní obsah

Na brněnské pedagogické fakultě skončil kvůli nevhodnému chování další pedagog

Na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity skončil už třetí pedagog podezřelý z nevhodného chování ke studentkám. S vyučujícím, který působil na katedře tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, se škola rozloučila dohodou. Se studentkami a studenty nepřišel pedagog do kontaktu už od února, kdy interní vyšetřování začalo. První dva učitelé skončili už na začátku roku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

„Jde o pedagoga, ke kterému se medializované případy primárně nevztahovaly, ale na jehož chování jsme podnět obdrželi prakticky vzápětí. Od nahlášení podnětu do jeho vyřešení nevyučoval a nebyl se studujícími v kontaktu. Ráda bych poděkovala za důvěru všem, kteří se nám ozvali. Každý podnět bereme vážně a všem, kterých se nevhodné chování nějakým způsobem dotklo, bych se chtěla ještě jednou omluvit,“ informovala děkanka fakulty Simona Koryčánková.

Od obdržení podnětu na nevhodné chování třetího pedagoga až do jeho vyřešení uplynuly zhruba tři měsíce. „Tento problém byl závažný a jeho řešení si vyžádalo určitý čas. Doufám, že se do budoucna podaří nastavit všechna pravidla tak, aby univerzita i fakulta dokázaly tyto problémy řešit rychle a efektivně,“ dodal advokát Pavel Uhl, jenž univerzitu v jednáních zastupoval.

Katedra v uplynulých měsících zažila zemětřesení poté, co několik studentek a absolventek oznámilo údajně nepřípustné chování pedagogů, přičemž k nevhodným kontaktům mezi učiteli a studentkami mělo docházet zejména na výcvikových kurzech mimo školu. Další studentky se naopak pedagogů zastaly, a přinesly svědectví o nevhodném a vyzývavém chování směrem k vyučujícím.

Balaš: Případy obtěžování na univerzitách je nutné razantně řešit

Věda a školy

Takřka všichni mužští vyučující na katedře už museli skončit. „Pracujeme na reorganizaci původní katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Její součástí je také nastavení celofakultního rámce pro realizaci sportovních a terénních kurzů. Za důležité považujeme i školení vyučujících v otázkách zajištění otevřeného a respektujícího prostředí ve výuce,“ dodala děkanka.

Škola se rozhodla pokračovat v cestě nulové tolerance. „Oceňuji, že se fakulta k tomuto třetímu případu postavila čelem a že celou věc řešila navzdory různým těžkostem a právním překážkám s plným nasazením, razantně a důkladně. Věřím, že je to ve výsledku jasný signál a příklad pro podobné případy,“ zdůraznil prorektor univerzity Radim Polčák.

Pedagog měl sexuálně obtěžovat studentku, na Masarykově univerzitě skončil

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám