Hlavní obsah

Silvestrovské rachejtle jsou toxické. Lidovečtí ministři je chtějí omezit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpalování petard má v Česku o silvestrovské půlnoci hluboce zakořeněnou tradici. Málokdo ale tuší, kolik se při něm do ovzduší uvolňuje jedů. Trpí nejen zvířata, ale i lidé. Ministr zemědělství Marek Výborný proto chystá spolu s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (oba KDU-ČSL) zákonné omezení zábavní pyrotechniky.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Oslavy příchodu roku 2024 na Václavském náměstí

Článek

Členové vlády to uvedli na středečním kulatém stole ve Sněmovně, který se dopadem zábavní pyrotechniky na zvířata i lidi zabýval. „Připravujeme pozměňovací návrh, který by reguloval zábavní pyrotechniku,“ uvedl Výborný.

Společně s Hladíkem chtějí připravit novelu zákona o ovzduší nebo veterinárního zákona. Úplně novou normu nehodlají předkládat. „Nový zákon by byl běh na dlouhou trať, a my to chceme vyřešit rychle,“ řekl ministr. „Nejsem příznivcem regulací, mělo by jich spíš ubývat, ale jsou oblasti, kde se bez nich neobejdeme,“ dodal.

Není podle něj ještě jasné, jak přesně by se petardy omezily. „Buď zregulujeme prodej, aby byla zábavní pyrotechnika k mání jen ve vybraných kamenných prodejnách, nebo omezíme možnost nákupu například věkem. Třetí věcí je regulace samotného odpalování,“ řekl Výborný. Zábavní pyrotechniku v kategoriích f2 a f3 si už dnes můžou koupit pouze dospělí.

V centru Prahy hořelo od zábavní pyrotechniky na střeše domu

Krimi

Ministr také řekl, že by se česká vláda mohla inspirovat Slovenskem, kde je odpalování petard zakázáno s výjimkou Silvestra. Amatérské ohňostroje se nesmějí dostat do blízkosti nemocnic, zvířecích útulků, domovů pro seniory a hospodářských budov. „Tato legislativa pro nás může být vodítkem,“ řekl ministr zemědělství.

Ministr Hladík na semináři uvedl, že jeho resort zveřejnil v lednu na sociálních sítích anketu, které se zúčastnilo 65 tisíc respondentů. „Tři čtvrtiny uvedly, že omezení pyrotechniky podporují,“ řekl. Nejvíce účastníkům podle Hladíka vadil hluk, který silvestrovské ohňostroje dělají, a také neblahý vliv na zvířata. „Více než polovina respondentů uvedla, že má sama se zábavní pyrotechnikou negativní zkušenost. Ať už vystrašené, nebo dokonce uhynulé zvíře, nebo například úraz,“ uvedl ministr.

Experti chtějí úplný zákaz

Na semináři dostali slovo i odborníci, kteří omezení petard podpořili. Místopředseda Akademie věd Zdeněk Havlas se vyslovil pro úplný zákaz. Upozornil, že při silvestrovských radovánkách se do ovzduší uvolňují kovy, které pronikají do půdy a působí v ní desetiletí, možná i staletí. „Jsem přesvědčen, že by se to mělo úplně zastavit. Regulací nezabráníme tomu, aby se tato pyrotechnika používala,“ uvedl Havlas. „Ničíme ovzduší, vodu, půdu, stresujeme zvířata, ptáky, děti. Jediné smysluplné opatření je, aby se zábavní pyrotechnika úplně vytratila z našeho života,“ dodal.

Také Jan Topinka z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd řekl, že toxické látky, které se uvolňují při odpalování rachejtlí, mají silně negativní účinek na lidské zdraví. „Jde doslova o chemický koktejl toxických látek, které jsou velice jemné, pronikají hluboko do organismu, do plic a dalších orgánů,“ varoval. „Používání amatérské pyrotechniky je v současné podobě neúnosné,“ řekl.

Rakušana neposlechli. V Ostravě odpálili novoroční ohňostroj mezi paneláky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám