Hlavní obsah

Rakušana neposlechli. V Ostravě odpálili novoroční ohňostroj mezi paneláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyrotechnická show rozzářila v pondělí večer prostor na rozhraní ostravských sídlišť Hrabůvka, Dubina a Bělský Les. Radnice městského obvodu Ostrava-Jih nechala odpálit ohňostroj za půl milionu korun navzdory apelu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jenž ke zrušení takových atrakcí vyzval s ohledem na nedávnou střelbu na Univerzitě Karlově.

Ohňostroj v OstravěVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Na prostranství kruhového objezdu mezi zmíněnými městskými částmi se opět sjely tisíce lidí nejen z Ostravy, ale i z širokého okolí. Už před půl šestou v okolí kolabovala doprava, bezradní řidiči nechávali svá auta hromadně stát v zákazech, případně k nelibosti místních lidí parkovali na travnatých plochách. Déle než na půl hodiny se pak v okolí kruhového objezdu doprava zcela zastavila, včetně té tramvajové.

Novoroční ohňostroj se v Ostravě stal předmětem emotivních diskusí na sociálních sítích. „Zábava pro dementy a vyhozené peníze,“ nebere si servítky jeden tábor. „Je to krásná tradice,“ říkají druzí.

Foto: Aleš Honus

Novoroční ohňostroj v Ostravě, 1. ledna 2024

O tom, že se pyrotechnická show uskuteční navzdory prosbě ministra Rakušana, se rozhodlo na poradě ostravských starostů. Jak vysvětlil starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář (ANO), Ostrava již památku zastřelených studentů a pedagogů Univerzity Karlovy uctila před Vánoci zrušením a přesunutím několika jiných akcí.

Novoroční ohňostroj odpálili také v jiných městech, z těch největších například v Plzni. Starosta centrálního plzeňského obchodu David Procházka (ANO) označil Rakušanovu výzvu za populismus.

Ohňostroje se již několik let nekonají v Praze, letos se zde neuskutečnil ani videomapping, kterým Praha rachejtle v roce 2020 nahradila. Od ohňostrojů nad Vltavou se v Praze v roce 2019 upustilo kvůli ochraně zimoviště vodních ptáků, videomapping zase vedl k velkým koncentracím velkého množství lidí na jednom místě a k nebezpečným situacím.

Ohňostroj nepořádá od roku 2017 ani Brno, a to kvůli snahám o úspory a také proto, že během Silvestra petardy i ohňostroje bouchají od samého rána do pozdní noci a radnice chce lidem na Nový rok dopřát klidný večer.

Velkolepý ohňostroj v Emirátech se opět zapsal do Guinnessovy knihy rekordů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám