Hlavní obsah

Silničáři urychlují opravy D1, do prázdnin by měli z dálnice zmizet

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravy dálnic a hlavních silnic, po nichž začnou v prvních prázdninových dnech proudit desetitisíce aut na dovolené, by neměly podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tyto odjezdy komplikovat. Silničáři urychlují práce především na D1 mezi Prahou a Brnem, aby odtud zmizela všechna omezení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Opravit havarijní stav na 51. kilometru dálnice D1 (na snímku) by se mělo silničářům podařit do začátku prázdnin. Ve čtvrtek odpoledne už by řidiče směřující na dovolenou neměly práce na silnici zdržet.

Článek

Podařit by se jim to mělo doslova na poslední chvíli, a to hlavně kvůli opravám mezi 49. a 52. kilometrem. Tam se vedrem rozbily panely a vytvořily schod, který teď dělníci opravují. Kvůli tomu je tam provoz omezený.

„Podařilo se opravy urychlit, v místě by měly už jen schnout nové betony. Ve čtvrtek dopoledne bychom měli sundávat značení a ve 12 hodin se provoz obnoví. Je to skutečně na poslední chvíli před začátkem prázdnin, ale byla to větší oprava za 1,7 miliónu. Bylo třeba vybetonovat pruh dálnice v celé šíři, nestačilo jen místo přebrousit, jak jsme zamýšleli. Ve čtvrtek odpoledne už tady bude normální neomezený provoz,“ ujišťovala mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Na D1 probíhají opravy levého jízdního pruhu, v pravém se tvoří kolonaVideo: Novinky

„Hlavní tepny budou kvůli výjezdu na prázdniny z hlediska oprav volné, neplánujeme na nich žádné zásadní práce, které by odjezd komplikovaly,“ uvedla.

Podle správců silnic jsou komplikace na několika místech důležitých silnic. Do brzkých ranních hodin 30. června se má opravovat povrch vozovky na D1 ve směru na Prahu mezi 210. a 209. kilometrem a uzavřen je kvůli tomu pravý jízdní pruh.

Opravy na hlavních tazích
Silniceúsektermínomezení
D1oba směry49.–52. kmdo 30. 6. provoz i v protisměru, snížená rychlost
D1směr Praha210.–209. kmdo 30. 6. uzavřen pravý jízdní pruh
I/3oba směryTábordo 26. 8. zúžení jízdních pruhů
I/3oba směryRoudnádo 30. 7. opravy mostu, uzavírání pruhů
R6směr K. Vary13.–16. kmdo 4. 7. uzavřen pravý pás, provoz v protisměru
Zdroj: ŘSD

V souvislosti s budovanou dálnicí D3 se dlouhodobě rekonstruuje most v lokalitě U Mašáta u Tábora na silnici 1/19. S komplikacemi musí řidiči počítat v celém úseku budované dálnice mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. V Táboře se opravuje lávka a v Roudné most, na obou místech jsou proto omezení.

Do 4. července je také třeba počítat s omezením na silnici R6 mezi Prahou a Karlovými Vary. Mezi 13. a 16. kilometrem je uzavřen pravý jízdní pás směřující na Karlovy Vary a doprava je svedena do protisměru.

Kromě zmíněných velkých prací silničáři na první prázdninové dny na hlavních tazích žádné práce neplánují. Drobné opravy a údržba by měly kvůli prázdninovému provozu přestat. Nikdo však nezaručí, že nepopraskají další panely na D1 a doprava znovu nezkolabuje kvůli havarijnímu stavu celé přesluhující a nejvyužívanější dálnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám