Hlavní obsah

Silničáři otevřou „jarní“ silnici kolem přehrady v Jizerských horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silničáři v Libereckém kraji otevřou ve čtvrtek po zimní pauze vysoko položenou silnici druhé třídy kolem přehrady Souš v Jizerských horách. Ta se na zimu kvůli riziku havárií uzavírá a její zprůjezdnění je spojené s očekáváním jarního počasí.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Vodní nádrž Souš

Článek

Stejně je tomu u silnice propojující Jizerské hory a Frýdlantský výběžek i letos. „Důvodem jsou předpovídané příznivé podmínky. Přestává tam také platit značka zimní výbava,“ potvrdil mluvčí Krajského úřadu v Liberci Filip Trdla.

Silnice kolem přehrady Souš leží ve výšce 770 metrů nad mořem v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Na zimu se, ještě před první sněhovou nadílkou, vždy uzavírá. V zimě je tam totiž velké riziko havárie a znečištění vody v přehradě, která slouží jako zásobárna pitné vody pro Jablonecko a Tanvaldsko. Údržba horského úseku by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá. V zimě tak po silnici vede jedna z oblíbených běžeckých tras Jizerské magistrály.

Úsek silničáři uzavírají většinou ve druhé polovině listopadu, vloni to bylo 17. listopadu. Výjimkou byly roky 2011 a 2014, kdy byla průjezdná ještě na začátku prosince, v roce 2012 ji zavřeli už na konci října. Otevírá se obvykle v období mezi třetí týdnem v dubnu a prvním týdnem v květnu. V roce 2013 se ale po zimě otevřela už 31. března a v covidovém roce 2020 až 21. května.

Nové Heřminovy se smiřují se stavbou přehrady

Domácí

Reklama

Související témata:
Vodní nádrž Souš

Výběr článků

Načítám