Hlavní obsah

Nové Heřminovy se smiřují se stavbou přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nedávno radnice v Nových Heřminovech na Bruntálsku nechtěla o vybudování přehrady, která zčásti zaplaví obec, ani slyšet. Nyní však svůj postoj ve věci zjemňuje a je otevřená diskusi. Stát zde chystá přehradu od roku 1997, kdy slezské obce na řece Opavě spláchla obří povodeň.

Foto: Vizualizace - Povodí Odry

Takto má vypadat přehrada v Nových Heřminovech.

Článek

Stát by přehradu za více než osm miliard korun chtěl stavět v letech 2027 až 2032. Obec proti ní bojovala, ale neúspěšně, její námitky odmítl i Ústavní soud. Stavební úřad loni vydal územní rozhodnutí.

„Přehrada je bezesporu stále velké téma, kterému i současné zastupitelstvo věnuje patřičnou pozornost. Obec je stále vázána platným referendem. Nicméně máme za to, že všechny možné námitky proti možné výstavbě vodního díla byly dosud opakovaně uplatňovány a ze strany úřadů jasně vypořádány,“ sdělila Novinkám starostka Nových Heřminov Michaela Hermanová (Občané pro rozvoj obce).

Podle ní nyní radnici hlavně záleží na postupném rozvoji Nových Heřminov. „Ten si rovněž zaslouží náležitou pozornost bez ohledu na to, zda přehrada bude nebo nikoliv. Zastupitelstvo obce má zájem vést v otázkách přehrady dialog a hledat řešení, která jsou přínosem pro obec,“ shrnula starostka.

Čeká se na kraj

Krajský stavební úřad v současnosti řeší několik odvolání proti výstavbě přehrady, kterou vloni v červnu odsouhlasil stavební úřad v Bruntále. Proti stavbě se odvolala nejen obec Nové Heřminovy, ale také dvě ekologické organizace. Obec v odvolání rozporuje dopravní řešení stavby. Podle starostky se obec snaží zachránit, co se zachránit ještě dá.

Mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová sdělila, že odvolací řízení ve věci územního rozhodnutí pro stavbu přehrady v Nových Heřminovech stále probíhá.

„Čekáme ještě na výsledky přezkumů některých závazných stanovisek na úseku životního prostředí. S ohledem na uvedené zatím nelze ani odhadovat, kdy by mohlo být rozhodnutí o odvolání vydáno,“ informovala krajská mluvčí.

Foto: Vizualizace - Povodí Odry

Takto má vypadat přehrada Nové Heřminovy.

Státní podnik Povodí Odry uvedl, že po dobu vedených a probíhajících správních řízení na opatření proti povodním na Horní Opavě se nebude blíže k přípravě jednotlivých staveb vyjadřovat. „Před zahájením jejich realizací budeme o této skutečnosti veřejně informovat,“ uvedla mluvčí podniku Šárka Vlčková.

Ekologové chtějí levnější řešení

Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu a Hnutí Duha Jeseníky se odvolaly proti rozhodnutí v celém rozsahu.

Podle Ivo Dokoupila z Hnutí Duha Jeseníky je přehrada beranidlo na státní rozpočet. „Je to potěmkinovská přehrada. Sedmadvacet let se plánuje protipovodňová ochrana a nekoplo se do země. Už dávno jsme dokázali, že varianta s přehradou je nadbytečná, protipovodňová opatření už mohla být dávno hotová,“ reagoval Dokoupil.

Nové Heřminovy neuspěly u Ústavního soudu v boji proti plánované přehradě

Domácí

Reklama

Související témata:
Nové Heřminovy

Výběr článků

Načítám