Hlavní obsah

Síkela obrací. Zvažuje strop i pro velké firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců volají velké firmy a oborové svazy po tom, aby vláda zastropovala ceny energií i pro ně, jinak hrozí krachy a masivní propouštění. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) to dosud odmítal s tím, že to ani nepřipouštějí pravidla EU. V pátek poprvé otočil a možnost cenových stropů u velkých podniků připustil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

„Uvažujeme o zastropování pro velké firmy. Budeme tento program muset notifikovat u Evropské komise,“ prohlásil v pátek po jednání ve Sněmovně Síkela. Parametry připravované pomoci nezveřejnil.

Svaz průmyslu a dopravy ČR změnu postoje vítá. „Vzhledem k tomu, že se stále nedaří nalézt řešení na evropské úrovni, které by plošně a účinně snížilo ceny energií, jsme rádi, že je vláda připravena přijít s národním řešením,“ sdělil v pátek Právu viceprezident svazu Radek Špicar.

Podle Síkely se ale podařilo najít konsenzus na unijní úrovni a Evropská komise před několika dny přišla s novým návrhem, který by umožnil výjimku z veřejné podpory formou zastropování v rámci dočasného krizového rámce.

Prostřednictvím tohoto rámce mohou nyní státy pomáhat velkým firmám zasaženým cenami energií pouze prostřednictvím dotačních programů. Česká vláda vyhradila 30 miliard korun, firmy mohou o podporu žádat od tohoto týdne. Rámec byl nedávno prodloužen i na příští rok.

Vláda schválila cenové stropy pro výrobní ceny elektřiny

Ekonomika

Zatím se od ledna bude strop na ceny elektřiny a plynu týkat domácností, živnostníků, malých a středních firem do 250 zaměstnanců a veřejných institucí.

Zastropování cen velkým podnikům díky revidovanému dočasnému rámci by podle Špicara bylo správnou cestou. „Momentálně o tom probíhají jednání se zástupci ministerstva průmyslu, financí a s poradci premiéra Petra Fialy,“ připustil Špicar.

Ten už dříve Právu řekl, že 30 miliard korun na pomoc velkým podnikům je málo, protože třeba jen Třineckým železárnám se meziročně zvýšily náklady na energie o pět miliard korun.

Na kolik by stát strop cen pro velké firmy vyšel, zatím není jasné. V pátek Sněmovnou prošla novela energetického zákona, která výrobcům elektřiny nařizuje od prosince odvádět příjmy nad stanovenou horní hranicí ceny. Na odvodech chce vláda získat 80 miliard korun, spolu s daní z neočekávaných zisků to má být příští rok okolo 125 miliard. Všechny peníze půjdou na pomoc s drahými energiemi. Velká část, přes 100 miliard, by měla jít na strop cen domácnostem.

Zastropování cen energií by mohlo platit i v roce 2024, připustil Fiala

Domácí

„Jak nám to předběžné vychází, nějaké peníze by nám z toho zbyly i na zastropování pro velké firmy,“ uvedl Síkela.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora se Česko teď připojuje k řadě zemí, které o stropu cen pro velké podniky uvažují.

„Zřejmě by ale zastropování cen pro velké firmy bylo opravdu dobré řešit na úrovni celé Evropské unie. Jedná se často o firmy, které působí mezinárodně, a různě diferencovaná podpora by vedla ke vzniku konkurenční výhody nebo nevýhody,“ řekl Právu Gavor. Spouštěcím signálem byl podle něj už dříve ohlášený záměr Německa uvolnit na podporu ekonomiky i nad rámec malých podniků a obyvatel 200 miliard eur (4,9 bilionu Kč).

Stačilo by nařízení

„České podniky by ztratily konkurenční výhodu. Když k tomu přistoupí velká ekonomika jako Německo, ostatním nezbude než se pokusit přizpůsobit,“ dodal analytik.

Sněmovna v pátek současně v novele energetického zákona schválila návrh Ivana Adamce (ODS), který by vládě umožnil nařídit horní hranice cen elektřiny a plynu pro velké firmy. Vládní nařízení by podléhalo souhlasu Evropské komise.

Jako velké firmy jsou u elektřiny definovány podniky připojené na hladině vysokého nebo velmi vysokého napětí, u plynu potom firmy s ročním odběrem přes 630 MWh. Jak Právo informovalo v pondělí, řada těchto firem kvůli drahým energiím nevylučuje v blízké době odstávky. Týká se to třeba společností Wienerberger nebo Ostroj Opava.

Firmy se snaží nepropouštět. Dokud to jde

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám