Hlavní obsah

V Krupce na Teplicku se na demonstraci sešly stovky Romů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zhruba 300 Romů se v úterý odpoledne shromáždilo v Krupce na Teplicku a vydalo se na pochod městem. Napětí ve městě vzrostlo po nedělním konfliktu mezi několika lidmi na sídlišti Maršov.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V Krupce na Teplicku se shromáždily odhadem tři stovky Romů

Článek

Kvůli incidentu obvinili policisté z výtržnictví 33letého muže z Moldavska, informovala v úterý policie na Twitteru. Cizinecká policie ho vyhostí. Policie již dříve vyvrátila informace, které se objevily na sociálních sítích, že se nedělního incidentu zúčastnili Ukrajinci.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Demonstranti v Krupce na Teplicku

Policisté na místě akci monitorovali, byl tam i antikonfliktní tým. „V souvislosti s demonstrací jsme neřešili žádný incident, akce byla ze strany svolavatele už oficiálně ukončena,“ řekla Právu policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Demonstranti se v úterý odpoledne sešli na sídlišti před jedním z panelových domů, kde se incident v neděli odehrál. Radnice dostala informaci o shromáždění, pochod městem ale nepovolila. Důvodem bylo zajištění průjezdnosti ulic.

Muž šířil falešnou zprávu, že Ukrajinci unášejí romské děti. Vyšetřuje ho policie

Krimi

„To, co se stalo, je hodně emotivní,“ řekl svolavatel demonstrace. Incidentu předcházely podle místních události, k nimž se měla policie vyjádřit. „Chceme upozornit společnost, policii, že situace není dobrá, apelujeme, aby se učinila opatření, aby k takovým situacím nedocházelo,“ uvedl řečník, podle kterého policie zakročila rychle a razantně.

Další řečníci vyzývali k větší bezpečnosti a ochraně romské komunity. „Když dává prezident zbraně Ukrajincům, ať dá zbraně nám, my se budeme bránit sami,“ řekl jeden z nich.

Na to vystoupil starosta Krupky Jan Kuzma (ANO), který se snažil uklidnit situaci. Podle něj není možné vyzývat občany k tomu, aby vzali bezpečnost do svých rukou. Mezi řečníky se vystřídali místní s lidmi, kteří přijeli z Prahy a jiných měst.

Po hodině se vydali demonstranti před služebnu policie. Dva jejich zástupci vešli dovnitř. Účastníci akce poté znovu prošli několik ulic na sídlišti. Zastavovali před některými paneláky a někteří vyzývali, aby vyšli ven Ukrajinci. Na panelový dům, před kterým stál automobil s ukrajinskou poznávací značkou, naházeli několik odpadků. Poté, co došli znovu před služebnu, vyšli ven dva muži, se kterými mluvila policie. Shromážděným řekli, že pokud se něco stalo před samotným konfliktem, nikdo nepodal trestní oznámení. „Není to konec, když se něco stane, znovu se sejdeme,“ řekli účastníkům protestu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Na snímku jsou demonstranti před policejní služebnou

Policie podle Gazdošové vyšetřuje všechny okolnosti nedělní události, tedy i to, co se stalo před samotným konfliktem. Několik lidí již vyslechla, další bude vyslýchat. „Z taktických důvodů nemohu podat bližší informace,“ řekla policejní mluvčí.

Nedělní incident se stal na sídlišti Maršov, někteří účastníci byli podle policie podnapilí. Server Romea.cz napsal, že desítky Romů demonstrovaly v Krupce již v neděli před policejní stanicí.

V červnu vzniklo napětí mezi Romy a Ukrajinci v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V půlce června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

Asociace Romských občanských iniciativ Evropy adresovala ukrajinskému prezidentovi otevřený dopis, ve kterém uvádí, že roste napětí mezi Romy a uprchlíky z Ukrajiny. Viní z toho mimo jiné českou vládu, která podle asociace neumí srozumitelně komunikovat s občany.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V Krupce na Teplicku se shromáždily odhadem tři stovky Romů

Romové vyrazili na pochod Pardubicemi, přijeli z celého Česka

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám