Hlavní obsah

Plzní projel Konvoj svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to už léta stejné. Ale pořád to dojímá. A pořád z toho trochu mrazí. Plzní projel v neděli před polednem tradiční konvoj téměř tří stovek historických vojenských vozidel. Vyvrcholily tak Slavnosti svobody připomínající osvobození města americkou armádou v květnu 1945.

Plzní projel Konvoj svobodyVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Atraktivní podívanou letos zahájilo nebývalé nebeské divadlo – oblohu rozčísly Gripeny a Alcy, americké letectvo poslalo tankovací Boeing KC-135 Stratotanker v doprovodu dvou stíhaček F-22 Raptor. Poprvé oslavy ozdobila legenda druhé světové války, americká stíhačka Mustang, představil se třeba také britský cvičný dvouplošník Tiger Month.

Trasu konvoje lemovaly špalíry diváků, v čele kolony nemohl chybět ikonický sherman. Třicetitunový kolos nechal před pěti lety přivést z Argentiny Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16th Armored Division Club. Stroj prošel kompletní renovací a dnes je jediný provozuschopný v Česku.

„Řídit sherman, to je obrovský zážitek,“ řekl Právu Rogl. „Motor má pět set padesát koní, veškeré ovládání je dobové,“ podotkl. Kolik žere? „Tři sta až čtyři sta litrů za hodinu. Za rok těch hodin najezdíme zhruba třicet, nejvíce právě v Plzni. Ale palivo není nejdražší položka, nejvíce stojí amortizace dílů – při té váze se rychle opotřebují, musíme stále hlídat, aby bylo všechno funkční a bezpečné.“

Při jízdě těžkotonážníka v ulicích je bezpečnost naprostý základ. „Snažíme se předcházet problémům, trasy máme projité, překontrolované, abychom nezpůsobili nějaké škody. A samozřejmě jezdíme pomalu,“ poznamenal Rogl. Bezpodmínečnou nutností jsou gumové pásy nepoškozující vozovku. „V Plzni jsou největší potíže s obrubníky, mohli bychom je zničit, tak si musíme hlídat odstupy. Hlavně mít všude dost místa, abychom se vešli.“

Bez veteránů

Ještě loni mával z věže shermanu americký veterán George Thomson, letos jeho jméno zdobí alespoň pancíř tanku. V osmadevadesáti letech si už kvůli zdraví přes oceán netroufl, stejně jako nikdo ze zbývající hrstky jeho spolubojovníků. Slavnosti svobody se tak poprvé musely obejít bez amerických a belgických veteránů, přijela však řada jejich příbuzných.

Staří pánové poslali alespoň zdravice. Například Lincoln Harner, který nicméně stále věří, se do Plzně ještě někdy podívá, vzkázal: „Pro mne bylo velkou ctí, že jsem mohl být jedním z těch, kteří se na osvobození podíleli. Moc na mne zapůsobilo, jak se k nám Češi chovali a jak byli přátelští.“

Muzika i věnce

Oslavy, které do města přilákaly desetitisíce lidí, odstartovaly v pátek, skončí v pondělí. Ke čtyřdenní maratónu patří dobové vojenské kempy, muzika, pivo a také věnce. Hlavní vzpomínková akce se uskutečnila v sobotu 6. května – 78 let poté, co město osvobodila Pattonova armáda – u pomníku Díky, Ameriko!, mimo jiné se jí zúčastnil předseda senátu Miloš Vystrčil nebo předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

A také americký velvyslanec Bijan Sabet. Po holdu těm, kteří bojovali proti útlaku, připomněl: „Současný pokus dalšího diktátora vnutit svou vůli svobodným lidem v Evropě nesmí uspět. Obě naše země vědí, co je v sázce.“

Muž si vzal na demonstraci v Praze nášivku wagnerovců, byl zadržen

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám