Hlavní obsah

Seznamy dárců řádně nezveřejnilo sedm stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm z 22 politických stran a hnutí, jež se účastní voleb do Sněmovny, nesplnilo zákonem danou povinnost a řádně nezveřejnilo seznamy svých dárců, kteří je podpořili finančně, poskytnutím služeb či zboží. Jejich představitele proto čeká správní řízení, v němž může být těmto subjektům udělena pokuta od 20 tisíc až do 300 tisíc korun.

Foto: Právo

Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

Článek

Právo o tom informoval Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Lhůta pro zveřejnění seznamů vypršela v noci z úterý na středu. „Na zveřejnění dárců po lhůtě nebude brán zřetel,“ uvedl.

Seznam stran úřad nezveřejnil, aby nemohl být nijak narušen průběh voleb. Podle informací Práva ale není na seznamu hříšníku žádná z hlavních stran.

Babišovi jde o vše a Okamura cítí krev. Zahraniční média píší o českých volbách

Parlamentní volby

Nezveřejnění donátorů sice pro strany neznamená, že se nemohou účastnit voleb, na druhé straně je jisté, že se správnímu řízení nevyhnou. Outlý blíže nekomentoval to, jak vysoké pokuty by mohly padnout. To je podle něj plně věcí řízení.

Ze sedmi přestupců šest uskupení nezveřejnilo vůbec nic, sedmý se dopustil mírnějšího prohřešku. Zveřejnil totiž seznam svých finančních přispěvatelů, ale již ne seznam donátorů nejrůznějších bezúplatných plnění.

Seznamy měly být na internetových stránkách spravovaných Úřadem pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Někomu stále nepřišly voličské průkazy. Možná ještě leží na poště

Parlamentní volby

Zákon dokonce hovoří o tom, že je nutné zveřejnit nejen seznamy finančních dárců, ale i všech ostatních přispěvatelů, tedy zjednodušeně řečeno těch, kteří jakýmkoli způsobem pomohli stranám a hnutím při jejich kampani.

Reklama

Výběr článků

Načítám