Hlavní obsah

Nekonečný příběh je u konce: Ševčík padl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se ve středu rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Podle něj dlouhodobě poškozuje zájmy školy. Ševčík avizoval, že se proti odvolání bude bránit soudní cestou.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Ševčík byl odvolán

Článek

„Setkal jsem se s ním osobně dnes dopoledne, abych mu toto rozhodnutí předal. Odmítl jej však převzít, proto není pravomocné, a tím se stane až dnem, kdy mu bude doručeno,“ uvedl Dvořák ve středu na úvod své tiskové konference.

Od Ševčíka prý očekával zdrženlivost, což se nenaplnilo. Docent Ševčík se podle něj opakovaně dopouštěl výroků, které poškozovaly dobré jméno VŠE a fakulty.

Dvořák připomněl, že své výhrady opakovaně řešil se Ševčíkem i akademickým senátem fakulty. „Narazil jsem však na nepochopení mých výhrad a prakticky nulovou sebereflexi,“ dodal.

Rektor může Ševčíka odvolat, trvá na svých slovech Wintr

Domácí

Rektor uvedl, že si uvědomuje rizika, která tento krok mohou doprovázet, tvrdí ale, že cítí podporu akademického senátu i většiny studentů.

Poté, co rozhodnutí vstoupí v platnost, přejdou Ševčíkovy pravomoci na jeho zástupkyni.

Děkan Ševčík porušil podle Etické komise VŠE kodex školy

Domácí

Rektor žádost o odvolání Ševčíka dlouhodobě zdůvodňuje jeho nevhodným chováním na veřejnosti, včetně účasti na březnové protivládní demonstraci na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdil, že na místě pomáhal zraněnému.

Ševčík ve středu novinářům řekl, že rozhodnutí rektora považuje za nezákonné a jednoznačně politické a že proti němu bude bránit soudní cestou.

Ševčík vedl Národohospodářskou fakultu VŠE už po dvě volební období v letech 2010 až 2018, již tehdy čelil několika studentským protestům. Loni jej rektor jmenoval potřetí na návrh akademického senátu fakulty.

Některé Ševčíkovy názory byly velmi neortodoxní. Například šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku označil v minulosti za méně důvěryhodného než ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ševčík ale nebudil kontroverze jen některými svými názory. V minulosti například odjel z kolony na dálnici D5 v protisměru s použitím modrého majáčku prostorem vytvořeným řidiči pro sanitky. Obhajoval se pak tím, že měl v autě člověka s velmi vážnými zdravotními problémy.

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám