Hlavní obsah

Senioři se učí IT i jazyky. Aby nezakrněli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo sledování televize vyráží řada aktivních seniorů a seniorek pravidelně na veřejné přednášky nebo vzdělávací kurzy. Několik z nich dorazilo minulý týden i do nově otevřeného centra na pražském Smíchově, které provozuje sdružení Elpida.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Překážkou pro mnohé není ani dlouhá cesta. Paní Ivanka (76) bydlí víc než 15 kilometrů za Prahou a diář má plný aktivit. „Loni jsem začala chodit intenzivněji, navštěvuji spoustu akcí. Když se mě rodina zeptá, kdy mám čas, tak říkám, že nevím,“ směje se. Na lekce o práci s počítačem nebo tabletem chodí už nějaký čas. Zajímá se také o trénink paměti.

Podobně jako paní Ivana (71). Společně sedí u menšího stolu v kavárně umístěné v přízemí smíchovského centra. „Teď jsme se tady seznámily a vykládá mi, že chodí na univerzitu třetího věku,“ popisuje nečekané setkání paní Ivanka.

Pletou ponožky

„Na španělštinu, protože mě naštvalo, že jsem se na dovolené nedomluvila, takže jsem se na stará kolena začala učit ještě toto,“ doplňuje ji skoro jmenovkyně. Na VŠE se jí zalíbily i kurzy zaměřené na Latinskou Ameriku a tamní kulturu. „Člověk se sebou musí něco dělat, aby nezakrněl,“ vysvětluje paní Ivana.

Důchody v roce 2025 budou nad 18 tisíc. Způsob valorizace je potřeba změnit, řekl expert

Ekonomika

Většina návštěvníků se mezitím přesunula do vnitrobloku budovy, kde společně debatují a pletou ponožky, které Elpida každoročně nabízí v jednom ze svých projektů.

„Já jsem babka důchodkyně. Aspoň nekoukám na televizi, ono tam stejně nic není,“ vysvětluje jedna z pletařek a natahuje červenou přízi.

„Chodila jsem sem na počítač, ale teď se to učím sama. Každý čtvrtek sem chodím na pletení ponožek,“ dodává.

Smyk i krizové brzdění: Kurz učí seniory zvládat za volantem náročné situace

Domácí

IT kurzy si pochvalují i ostatní. „My s manželem jsme chodili na počítače a angličtinu, ale pak jsme přestali. Jinak už deset let zpívám tady ve sboru Old’s Cool,“ popisuje další návštěvnice centra.

Sdílená zahrádka

Ředitel Elpidy Jiří Hrabě odhaduje, že do vzdělávacích a kulturních aktivit se u nich zapojuje asi 2500 klientů. Centrum sídlící v ulici Na Bělidle, poblíž stanice metra Anděl je otevřeno nejen pro seniory z blízkého okolí, přijít může kdokoliv.

„Za minulého nájemce bylo aktivit i návštěvníků minimum,“ poznamenala radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Budova v 19. století sloužila jako vůbec první obecná škola na Smíchově. Ve vzdělávání se tu pokračuje.

Senioři v domovech třetí dávku chtějí

Koronavirus

V nabídce jsou například počítačové kurzy, cvičení, lekce cizích jazyků nebo nejrůznější přednášky. V plánu je i sdílená zahrádka. „Plány máme velké: chceme zde vybudovat komunitní zahradu, kde se budou senioři setkávat mezi sebou, ale i se sousedy či mladými rodinami,“ upřesnil Hrabě.

K tomu jsou, jak zmínil, nutné stavební úpravy a rekonstrukce. Radní Johnová připustila, že by mohlo přispět i město. Sdružení zatím spoléhá spíše na podporu veřejnosti a spokojených klientů. Spustilo proto kampaň na stránce HitHit, kam mohou zájemci přispět.

Sdružení od září zahájilo také provoz centra v Praze 7 v Jankovcově ulici. A v Brně nabízí podobné kurzy například Klub aktivních seniorů.

Senioři bez domova mají v Praze nový Přístav. Je tu klid a čisto, pochvalují si

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám