Hlavní obsah

Smyk i krizové brzdění: Kurz učí seniory zvládat za volantem náročné situace

Rychle reagovat za volantem a získat větší jistotu v krizových situacích. To se již třetím rokem učí řidiči pokročilého věku na vzdělávacím kurzu Jedu s dobou, který se koná v osmi centrech bezpečné jízdy po republice.

Kurz Jedu s dobou učí seniory zvládat za volantem i nouzové situaceVideo: Novinky

 
Článek

Kromě získání nových poznatků z teorie či zdravodědy si mohou senioři bezpečně a pod dohledy instruktorů vyzkoušet také správnou techniku zvládnutí smyku, vyhýbacího manévru nebo krizového brzdění. Šestihodinový program pořádá Autoklub ČR pro seniory nad 65 let zdarma.

Do kurzu bezpečné jízdy v Dlouhé Lhotě u Příbrami se spolu se zhruba 30 účastníky přihlásili také manželé Benešovi. „Řidičák na auto jsem dělal někdy v roce 1958, řídím každý den, ale auta jsou čím dál rychlejší, musíte se tomu přizpůsobit a správně to ovládat,“ myslí si třiaosmdesátiletý řidič Ivan Beneš.

Jeho manželka Eva Benešová má největší strach z tzv. aquaplaningu, kdy za deště ztrácejí pneumatiky přilnavost k vozovce a nezkušený řidič může ztratit kontrolu nad vozem. „Jsou to ale i běžné situace, třeba když musím rychle zabrzdit. I když jezdím hodně, tak doufám, že mi kurz dá víc jistoty a řidičského sebevědomí,“ svěřuje se sedmasedmdesátiletá řidička.

Foto: Novinky

Manželé Benešovi umějí oba řídit téměř 60 let, přesto se rozhodli ověřit své znalosti v bezplatném kurzu.

Právě na takové krizové situace má řidiče vzdělávací kurz Jedu s dobou připravit. „Netlačíme je do katastrofických scénářů, ale simulujeme zde běžné situace, které se opravdu mohou na silnici objevit,“ vysvětluje smysl projektu hlavní instruktor polygonu na Příbramsku Jan Faktor.

Šestihodinový program začíná teoretickou částí, ve které instruktoři seznamují řidiče s novinkami v legislativě a zásadami bezpečné jízdy. Kurz obsahuje také lekci zdravovědy a praktické ukázky první pomoci. Praktická část potom umožňuje zkusit si pod dohledem instruktorů nebezpečné situace na vlastní kůži.

Foto: Novinky

Na polygonu v Dlouhé Lhotě na Příbramsku si senioři vyzkoušeli i zvládnutí smyku.

Vyzkoušet si v ní mohou krizové brzdění v různých rychlostech a na různých površích, aby se naučili, jak fungují pneumatiky a nakolik se může brzdná dráha prodloužit například při dešti. Procvičí si také vyhýbací manévry, a jak dokážou reagovat na vzniklou okamžitou překážku před vozidlem.

„Na polygonu si senioři zkusí i smyk v kluzké zatáčce a samozřejmě aquaplaning, což je jedno z největších nebezpečí, aby dokázali eliminovat tuto situaci, předvídat ji, a pokud nastane, aby se zachovali správně a dokázali ji vyřešit,“ vysvětluje Faktor.

Foto: Novinky

V celodenním kurzu se řidiči naučí, jak zvládat tzv. aquaplaning.

Právě aquaplaning byl pro Otakara Kozla největší zážitek „To byl adrenalin. Ale myslím, že když se dodrží vše, co tu bylo řečeno, tak je to to optimální, co se pro to dá udělat,“ říká devětasedmdesátiletý účastník kurzu.

„Člověk se naučí spoléhat víc sám na sebe, když ví, jak na to. Myslím, že jsem to zvládl, ale taky se mi jednou podařilo i roztočit,“ směje se další řidič.

Velkou výhodou projektu navíc je, že účastníci simulované situace absolvují ve vlastních vozidlech. „Chceme, aby se řidiči naučili ovládat svoje vlastní auto. Aby věděli, jaké na něm mají pneumatiky, jaké mají bezpečnostní prvky, asistenty a podobně,“ dodává hlavní instruktor Faktor.

Kurz je určen seniorům nad 65 let, přihlásit se do něj mohou zdarma. „Cílem je, aby si řidiči uvědomili, jestli ve vyšším věku mohou vozidlo řídit, jestli dokážou reagovat na různé vzniklé situace. Nikomu tu ale určitě nebudeme brát řidičský průkaz a zakazovat mu, aby jezdil,“ uvádí Faktor. „To skutečně ne, naší zásadou je individuální, lidský přístup, na věk se prostě nehledí,“ dodává koordinátor projektu Libor Budina.

Foto: Novinky

Vzdělávací kurz je pro seniory nad 65 let zdarma.

Vzdělávací program se koná celkem v osmi centrech bezpečné jízdy: Ostrava, Třinec, Vysoké Mýto, Jihlava, Hradec Králové, Sosnová u České Lípy, Příbram a Most. Po zdárném dokončení kurzu získají senioři certifikát. Termíny a přihlášky na kurzy najdete zde.

Patronem projektu je „Monsieur Dakar“ Karel Loprais, posilou mu je i absolvent kurzu a známý herec Pavel Nový. Projekt realizuje Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR, finanční podporu projekt získal z Fondu zábrany škod.

Reklama

Výběr článků

Načítám