Hlavní obsah

Senátoři zamítli Zemanovi Nykodýma jako ústavního soudce

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman neuspěl s Jiřím Nykodýmem jako kandidátem na ústavního soudce. Hlasovalo pro něj jen 23 z 58 senátorů. Pravděpodobně jim vadilo, že se Nykodým ještě jako ústavní soudce postavil proti senátorské stížnosti na zákon o církevních restitucích. Nominace dalších dvou kandidátů - Vojtěcha Šimíčka a Tomáše Lichovníka horní parlamentní komora schválila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Pro Lichovníka, prezidenta Soudcovské unie, hlasovalo 51 senátorů z 58, Šimíček, předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu, dostal 56 hlasů. Nykodým jen 23, prezident proto bude muset poslat do Senátu místo něj nové jméno.

Předpokládalo se, že navržení soudci hladce projdou. Už proto, že jejich jména posvětily v minulých dnech klíčové výbory. Během jednání ale vznesli námitky senátoři Vladimír Dryml (SPOZ) a Pavel Lebeda (bezp.). Vadilo jim, že se Nykodým ještě ve funkci soudce Ústavního soudu podílel na zamítavém stanovisku vůči stížnosti senátorů na zákon o restitucích. „Já jako jeden z 18 lidí, kteří podepsali tuto žádost, nesdílím názor předsedy ústavně-právního výboru a budu hlasovat proti,“ řekl Dryml.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman dorazil do Senátu čtvrt hodiny po 14. hodině. Přivítal se s šéfem komory Milanem Štěchem, kterému pouze sdělil, že poprvé přijíždí jako prezident do Senátu, když prší. Štěch mu na to odvětil, že za to možná mohou novináři.

Během jednání pak před senátory hájil svou volbu. Lichovníka prý vybral proto, že chtěl mít v Ústavním soudu praktika, neboť dosud převažovali v ÚS lidé z akademické sféry. Nykodým má v ÚS zastupovat roli advokáta, který už navíc zkušenost z ÚS má. Šimíček „vstoupil do mého srdce větou, že ne každý hloupý zákon je nutně protiústavním zákonem“, řekl Zeman a ocenil také jeho odvahu, kdy v době, kdy už byl Zeman prezidentem, kritizoval některé části jeho prezidentské kampaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám