Hlavní obsah

Senátoři zamítli, aby poplatky platili lidé bez přijímačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát vrátil Sněmovně zákon o koncesionářských poplatcích. Senátoři sice souhlasí s tím, aby se od léta zvýšily televizní a rozhlasové poplatky na 100, respektive 45 korun měsíčně, odmítl ale to, aby poplatky museli platit i lidé bez přijímačů.

Foto: archiv Jeseníky přes hranici

V zábavním Pradědově dětském muzeu v Bludově roste místo nekonečných her.

Článek

Lidé, kteří televizi či rádio nevlastní, by o tom měli podle senátorů Českou televizi nebo Český rozhlas na jejich výzvu uvědomit v čestném prohlášení s úředně ověřeným podpisem. Poplatky by tak hradit nemuseli.

Od poplatků by měli být osvobozeni na návrh Jaroslava Kubery (ODS) také lidé, jejichž příjem nepřevyšuje životní minimum. Sněmovna tuto hranici nastavila na 1,4násobku životního minima.

Většina senátorů se naopak neztotožnila s návrhem Josefa Pavlaty (ODS), aby se televizní ani rozhlasové poplatky nezvyšovaly, a zůstaly tak na nynější výši 75, respektive 45 korun měsíčně. "Nejsem pro navýšení poplatků, protože si myslím že si to naši občané nezaslouží. Česká televize za hodně peněz nabízí málo kvalitní muziky," poznamenal Pavlata.

Přístup do evidence obyvatel

Obě média by podle senátorů směla jen kvůli odhalení neplatičů porovnávat své seznamy poplatníků s údaji z evidence obyvatel prostřednictvím ministerstva vnitra. Mohla by ale oproti původní verzi novely získat pouze jména, data narození a adresy. Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) s těmito návrhy souhlasil.

Přes jeho odpor senátoři také doporučili, aby ČT ze zákona nesměla přesunout nevyužitý čas pro reklamu a teleshopping z jednoho programu na druhý. Podobný zákaz už platí pro ČRo.

První reakce poslanců naznačily, že koalice bude v dolní komoře asi podporovat senátní znění. Zřejmě se ale bude muset znovu spoléhat jen sama na sebe, protože opoziční ODS a KSČM zvýšení poplatků odmítají.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám