Hlavní obsah

Talíř: zvýšení TV poplatků nemusí projít Senátem

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Není vůbec jisté, zda výše koncesionářských poplatků 100 korun za televizi a 45 Kč za rozhlas, jak je schválila tento týden Poslanecká Sněmovna, projdou Senátem. Takový názor má předseda mediální komise Sněmovny Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Prezentoval ho o víkendu na dvoudenním semináři o médiích, pořádaném internetovým serverem Česká média.

Foto: Patrik Pařízek

Detail píšťalových hodin s vojenskou kapelou

Článek

Jak řekl v neděli Právu Talíř, podle jeho informací se senátorům zejména nelíbí, že by měla televizní poplatky platit každá domácnost, ať už televizi má či nemá. "Někteří senátoři upozorňují právě na tento paragraf návrhu zákona," uvedl Talíř.

V průběhu semináře se diskutovalo také o tom, jak zajistit efektivní vysílání veřejné služby. Zazněly názory, že by ho mohla zajišťovat i komerční média.

Televizní diváky čeká kromě pravděpodobného zvyšování poplatků i skutečnost, že si budou muset zakoupit vzhledem k očekávané digitalizaci vysílání tzv. set-top boxy.

Nové kanály

Ředitelé největších televizí v ČR již dříve informovali, že pokud se začne digitálně vysílat, můžeme očekávat, že Česká televize ke stávajícím kanálům přidá ještě další dva, TV Nova uvažuje rovněž o dvou kanálech, z nichž jeden by byl výlučně věnován filmu a druhý sportu.

TV Prima by rozšířila vysílání o další kanál. RTV Galaxie by se představila s dalším sportovním kanálem a Prima by rovněž uvažovala o čtyřiadvacetihodinovém regionálním zpravodajském kanálu.

Digitálně chce vysílat i Óčko a zájem vysílat digitálně na území ČR má dalších deset zahraničních subjektů.

Bohatství z archivu

Na semináři se debatovalo i o tom, jak mají televize zajistit podporu české kultury. Hovořilo se i tzv. "tříprocentním zákonu", tedy o návrhu zákona, podle kterého by měla i soukromá média podporovat rozvoj české kinematografie. V této souvislosti zazněla otázka, jak využívat a zajišťovat historického bohatství archivu bývalé Československé televize a rozhlasu.

Semináře se zúčastnili zástupci většiny významných elektronických a tištěných médií v ČR včetně zástupců mediální komise Sněmovny, vysílací rady a Rady České televize. Chyběli však zástupci vedení České a televize. "Generální ředitel ČT Jiří Janeček pozvání dostal a řekl svému týmu, že je na jejich zvážení, zda se semináře zúčastní," řekl Právu mluvčí ČT Martin Krafl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám