Hlavní obsah

Senátoři ustavili komisi k auditům o Babišově střetu zájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek rozhodli o ustavení komise, jež se bude zabývat auditními zprávami Evropské komise, které vznikly kvůli podezření na střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s dotacemi pro společnost Agrofert. Za předsedu komise byl navržen a zvolen senátor ODS Zdeněk Nytra.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

„Není to vyšetřovací komise, tuto kompetenci Senát nemá. Základním úkolem je vypracovat závěrečnou zprávu k těm dvěma auditům,” uvedl na tiskové konferenci Nytra.

„Budeme chtít zmapovat tok finančních prostředků z Evropské unie do ČR, pravidla pro jejich přidělování a nemůžeme se vyhnout ani případnému střetu zájmů některých ústavních činitelů,” dodal.

Komise chce znát rovněž stanoviska českých úřadů k auditům. Závěrečnou zprávu by měla připravit do konce ledna příštího roku.

Členy komise budou zástupci všech šesti senátorských klubů, přičemž každý bude zastoupen dvěma senátory.

Babiš je podle návrhu auditní zprávy ve střetu zájmů, neboť má stále vliv na společnost Agrofert, kterou převedl do svěřenského fondu. Premiér pochybení odmítá a na adresu senátorů ve středu prohlásil, že patrně nemají nic jiného na práci.

Ve čtvrtek z Maďarska, kde je na jednání Visegrádské skupiny vzkázal, že je připraven do Senátu přijít a problematiku vysvětlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám