Hlavní obsah

Senátoři se pustili do boje za 14. platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci, senátoři, prezident, soudci i státní zástupci mají novou šanci, že letos dostanou 14. platy. Zákon, který jim je měl odebrat, totiž Senát neschválil a vrátil ho Sněmovně. Poslanci jej ale zřejmě nestihnou projednat včas, aby mohl začít platit od 1. prosince a tak nárok ústavním činitelům, soudcům a zástupcům zůstane zachován.

Foto: Milan Haluška
Článek

Senátoři do zákona navrhli, aby letošní 14. platy byly ponechány soudcům a státním zástupcům. Před vrácením zákona zpět do Sněmovny varoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Upozornil, že zákon musí vyjít ve Sbírce zákonů do konce listopadu, jinak ústavním činitelům, soudcům a státním zástupcům nárok na vyplacení platu vznikne.

Sněmovna by se přitom mohla předlohou zabývat nejdříve na schůzi, která bude zahájena v úterý 23. listopadu. Pokud by sněmovna předlohu schválila ještě v úterý, musel by některý z nadcházejících dnů novelu podepsat i prezident republiky. Teoreticky tedy existuje šance, že by zákon mohl vyjít ve sbírce ještě do konce listopadu.

Pro vrácení předlohy hlasovala většina senátorů ODS, Klubu otevřené demokracie a Nezávislí. Mnoho senátorů se ale také zdrželo.

Platy navíc zrušeny, peněz ale neubude

Čtrnácté platy pobírají také zaměstnanci veřejného sektoru. Na ně se ale uvedený zákon nevztahuje. V koalici totiž panuje shoda v tom, že státní zaměstnanci dostanou letošní 14. platy ve výši 25 procent.

Sněmovna také od příštího roku zrušila takzvané další platy, tedy 13. a 14. plat, soudců, státních zástupců, ústavních činitelů a pracovníků veřejného sektoru. O peníze ale uvedené skupiny nepřijdou. Speciálně u pracovníků veřejného sektoru má platy nahradit 20 procent měsíční mzdy, které se rozpustí do 12 běžných příjmů. Soudcům, státním zástupcům a ústavním činitelům zůstane zřejmě celý původní plat. Rovněž ho rozpočítají do 12 měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci zrušili 13. a 14. platy

Výplata 13. a 14. platů státním zaměstnancům letos skončí. Sněmovna totiž ve středu rozhodla, že od příštího roku budou tyto platy zrušeny. Ještě předtím...

Výběr článků

Načítám