Hlavní obsah

Senátoři se kvůli Lisabonu chystají i k soudu ve Štrasburku

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Skupina senátorů chce v případě neúspěchu u Ústavního soudu (ÚS) napadnout celý proces rozhodování o Lisabonské smlouvě u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Právu to potvrdil senátor Jiřího Oberfalzer (ODS). To byl podle něj důvod, proč v pátek senátoři, především z ODS, napotřetí doplnili svůj návrh ohledně nesouladu Lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Senátor za ODS Jiří Oberfalzer

Článek

„Jde o návrh usnesení, že ÚS má za úkol posoudit soulad mezinárodní smlouvy s českým ústavním pořádkem. Ne, že sám sobě naordinuje, že navrhovatel musí sám posouzení provést a případné spory pak dát posoudit ÚS,“ řekl Právu Oberfalzer.

„Zvažujeme, že bychom se obrátili na soud ve Štrasburku, protože by se věc dala kvalifikovat, že se nám nedostalo spravedlivého procesu,“ dodal.

Podle Oberfalzera si senátoři posledním doplněním vlastně otevírají zadní vrátka pro podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. „Nemělo by to však být ve vztahu k Lisabonské smlouvě, ale k českému ÚS, jak to někteří mylně interpretují,“ upřesnil senátor.

Generální sekretář ÚS Tomáš Langášek v pondělí Právu potvrdil, že v pátek bylo soudu doručeno písemné podání, v němž senátoři argumentují, aby se ÚS při rozhodování řídil nikoliv „eurokonformním“, ale „autentickým“ výkladem české ústavy. Podle něj jde o „nestandardní“ postup, který však úterní projednávání Lisabonské smlouvy u ÚS neohrozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám