Hlavní obsah

Senátor Řihák nebyl půl roku v Senátu, půjde k Sobotkovi na kobereček

Aktualizováno

Středočeský hejtman a senátor Josef Řihák (ČSSD) zřejmě patří mezi ty, na které si před pár dny stěžoval poslanec soc. dem. Jiří Petrů kvůli tomu, že nestíhají skloubení dvou funkcí. Řihák totiž od srpna nechodí na schůze Senátu. Za to ho chce pokárat i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Řihák absence zdůvodňuje operací.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeský hejtman a senátor Josef Řihák (ČSSD).

Článek

Řihák nebyl ani na jediné ze šesti schůzí Senátu, které se konaly od srpna loňského roku až doteď, upozornily servery Týden.cz a Příbramsko.eu. Podle webových stránek Senátu lze snadno zjistit, že Řihák naposledy v horní komoře hlasoval 21. srpna. Pak se už žádného hlasování nezúčastnil.

Přitom hejtman, který je členem parlamentu, pobírá oba platy. Řihák nehlasoval ani v době, kdy nefungovala Sněmovna a všechny zákony, včetně zákonných opatření, schvaloval Senát.

Byl nemocný

Senátorští kolegové Řiháka omlouvají s tím, že byl dlouhodobě nemocný. Řihák na medializaci svých absencí zareagoval ve středu prohlášením, v němž popsal zdravotní obtíže, které mu bránily v práci v Senátu.

„Důvodem mé neúčasti na hlasování v Senátu byly zdravotní důvody. Byl jsem na operaci kolenního kloubu, která si vyžádala četná předoperační vyšetření a následné kontroly a několikatýdenní rehabilitaci. Jednání Senátu jsem po celou dobu sledoval,“ uvedl Řihák.

Premiér Bohuslav Sobotka pro Právo nicméně uvedl, že Řihák půjde brzy na kobereček.

„Dohodli jsme se s předsedou senátorského klubu ČSSD Petrem Víchou na tom, že se s kolegou Řihákem sejdeme a požádáme ho o rychlé zlepšení docházky a účasti na hlasování,“ řekl Právu Sobotka.

Poslanec ČSSD Jiří Petrů před pár dny navrhl, aby zákonodárci, kteří jsou zároveň hejtmany a starosty, pobírali jen jeden plat. Sobotka ho v té myšlence podpořil, ačkoliv by to podle něj nemělo být uzákoněno. [celá zpráva]

Související téma

Hejtmani-poslanci si mají na základě loňského usnesení ÚVV soc. dem. do konce dubna vybrat, kterou funkci chtějí vykonávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám