Hlavní obsah

Senátor Novák se nebrání vydání k trestnímu stíhání

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podezření z korupce odmítá chomutovský senátor ODS Alexandr Novák. Přesto, jak řekl novinářům, se nebrání vydání trestnímu stíhání. Zvažuje, že sám požádá Senát, aby jej zbavil imunity. Podle svých slov však Novák ještě nedostal oficiální vyjádření policie.

Článek

Novák včera odmítl, že by se před čtyřmi lety jako starosta Chomutova dopustil korupce. Případ vysvětlil tak, že "jako starosta za město Chomutov jsem byl pověřen zastupitelstvem, prodat akcie a to jsem učinil. A na základě nějakého údajného anonymu začalo toto vyšetřování". Popřel, že by převzal úplatek.

Jak jsme uvedli, Novák měl podle policie za zprostředkování prodeje akcií dvou severočeských společností získat přes 40 miliónů korun. Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová potvrdila, že Nováka prodejem akcií pověřilo zastupitelstvo města. "Vlastníkem těchto akcií se stala zahraniční firma, která za zprostředkování prodeje akcií města vyplatila vysokou oficiální provizi, nikoli však na účet města, ale na soukromé účty starosty," řekla podle ČTK.

Novák si navíc podle policie nechal peníze poslat na účty, které si zřídil v zahraničí, což podle tehdy platných zákonů nebylo možné. "Porušil dříve platný devizový zákon," dodala Kosinová. Za trestné činy přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele by Novákovi hrozilo až desetileté vězení.

Přiznal konta v zahraničí

Novák včera řekl, že "kont v zahraničí mám hodně. Já jsem podnikatel a mám několik firem i v zahraničí, takže finance probíhají na mých kontech, kontech mé manželky, ve vícero zemích po celém světě". Na dotaz, zda jsou konta přihlášena u ČNB řekl, že ne, což odůvodnil svým dvojím občanstvím - českým a německým. Manželka podle jeho slov české občanství nemá vůbec.

"Ty konta jsou firemní, firmy patří mě, mé ženě, patří jiným partnerům," řekl Novák s tím, že žil dlouho v zahraničí a podnikat začal již v roce 1986, "to znamená ještě dříve, než vůbec tady nějakým způsobem podnikání tady mohlo vzniknout". Senátor je přesvědčen, že všechno, co se týká jeho osoby je v pořádku. "Jsem přesvědčený, že jsem nic neporušil, ani v tomto případě".

Senát se imunitou bude zabývat v září

Senátní Imunitní a mandátový výbor se bude žádostí policie o zbavení imunity zabývat v září. Jeho šéf Jan Hadrava (US-DEU) chce, aby se s materiály seznámili i ostatní senátoři. Sám se případ včera nechtěl komentovat, protože čeká na vyjádření Nováka. "Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to měla být politická kauza, nebo že by to mohlo souviset nějak s výkonem mandátu senátora," řekl Hadrava.

Novák zatím o své kauze informoval senátorský klub ODS. Předseda ODS Mirek Topolánek k tomu Právu řekl, že by Novák měl "sám požádat o své vydání a vidím to jako krok velmi vstřícný, protože si myslím, že tak jak to vysvětloval on mě, je to obhajitelné". Topolánek by nechtěl, aby se kauza jeho stranického kolegy zpolitizovala jako kauza bývalého generálního ředitele TV NOVA a senátora Vladimíra Železného. Ten se stal v pořadí dvacátým senátorem, kterého Senát vydal policii.

Topolánkovi se nelíbí Falbr zpravodajem

Za chybu předsedy imunitního výboru považuje Topolánek, že zpravodajem případu jmenoval senátora ČSSD Richarda Falbra. Ten je senátorem za mostecko, kde "sídlí mostecká uhelná společnost, proti kolegovi Novákovi, který je z Chomutova, kde sídlí privatizované severočeské doly Chomutov. Vidím to i v kontextu případu, který je projednáván, jako možnou snahu o politizaci případu a nesouhlasím s ním," řekl šéf ODS.

Falbr ČTK řekl, že zatím si dokumenty neměl možnost přečíst, a proto se zatím k případu nemůže vyjádřit.

Reklama

Související články

Policie žádá Senát o vydání Nováka

Policie požádala oficiálně Senát, aby zbavil imunity senátora z Chomutovska Alexandra Nováka (ODS). Podle informací Práva ho chce vyšetřovatel obvinit...

Výběr článků

Načítám