Hlavní obsah

Senátor ČSSD přirovnal Mašíny k sovětskému gerojovi Pavkovi Korčaginovi

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor za ČSSD Miloš Janeček se tvrdě pustil do ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který ve středu na pohřbu Ctirada Mašína v USA vyznamená oba bratry. Senátor Mašíny přirovnal k sovětskému literárnímu hrdinovi Pavkovi Korčaginovi. Vondru obvinil z lascivního PR a papalášství.

Článek

Vyznamenání Zlatá lípa, kterým budou Mašíni poctěni, je udělováno mj. za významný přínos k ochraně základních lidských práv a svobod, zejména lidského života, zdraví a majetku, základních principů demokratického a právního státu.

Právě to si vzal Janeček na paškál. „Nespekulujme o tom, jestli několik mordů, loupeží a zapálených seníků splní tato kritéria, je to přeci jenom záležitost šedesát let stará, navíc pokřivená divnou optikou tehdejší poválečné doby. Jde totiž o něco jiného,“ uvedl ve středu senátor v tiskovém prohlášení.

„Tváří v tvář ekonomické realitě potřebuje česká pravice své geroje, své Pavky Korčaginy. Glorifikace jejich hrdinských činů dá zapomenout na zpackanou zdravotnickou reformu, problémy českého zemědělství i zvyšující se ceny potravin a základních služeb. Poslouží jako morální klacek vůči kritikům rádoby ekonomických reforem. Nelíbí se Vám tupé vládní škrty, zadlužování a úpadek ekonomiky? Tak kvůli takovým rejpalům jako Vy se bojovalo proti komunismu? Styďte se!“ soudí Janeček.

Pavka Korčagin, na kterého Janeček odkázal, představuje hlavního hrdinu románu Nikolaje Ostrovského „Jak se kalila ocel". Jde o příběh nesmělého mladíka, který s odvahou vstoupí do řad revolucionářů nastolujících sovětský režim. Při budování nového řádu na následky zranění ochrne a oslepne. Svou zpovědí ale nadále burcuje.

Vondru navíc senátor obvinil, že se propůjčil k „lascivnímu PR“. A to jako člověk, který „zápasu s komunismem na rozdíl od bratří Mašínů něco přinesl, potažmo obětoval“. Janeček dokonce ministra obrany obvinil, že se dostal na úroveň těch, proti kterým za komunismu bojoval.

„Arogantní, o své pravdě přesvědčený papaláš, s tou správnou knížkou v kapse, kterého nepoloží ani zjevné plýtvání státní kasou v kauze PromoPro, ani neschopnost, kterou prokazuje při řízení „svého“ úřadu,“ opřel se senátor do ministra obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám