Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům novelu zákona proti politickým trafikám, je podle něj zbytečná

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři vrátili poslancům vládní novelu nominačního zákona. Ten by měl zamezit politickým trafikám ve státních firmách. Podle senátorů je zákon zbytečný a slibovanou vyšší transparentnost nepřinese. Nicméně ho nezamítli, ale poslali zpět s drobnými úpravami. Pro vrácení se vyjádřilo 62 senátorů, proti nebyl nikdo, zdrželo se 14 zákonodárců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zákon víceméně kopíruje dnes zavedenou praxi a není to úplně nová záležitost. Nicméně nějakou vyšší míru transparentnosti veřejné kontroly zavádí. Možná by stačilo vládní nařízení, ale je to nějaká větší míra stability,” řekl na plénu senátor ČSSD Jiří Dienstbier, proti zamítnutí se ale nevyjádřil.

Podle ODS novela žádnou vyšší transparentnost, kterou si od přijetí slibuje vláda, nepřinese. „Bez tohoto zákona můžeme žít. Dokonce možná i transparentněji než s ním,” uvedl senátor Vladislav Vilímec.

Poslanci schválili omezení politických trafik ve firmách. Je to k ničemu, tvrdí ODS

Domácí

„Nakonec si ministr stejně vybere toho, koho potřebuje, a jediné, co se stane, tak bude mít alibi, že prošel výběrovým řízením,” uvedl šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Senátoři kritizovali například to, že výběrové řízení bude organizovat tzv. vládní výbor, ale jeho stanovisko bude nakonec pouze doporučující a definitivní slovo bude mít ministr. V případě změny rozhodnutí bude muset zveřejnit i stanovisko výboru.

Podle senátora Jiřího Čunka na to ale není třeba zákon. „Nechci podezírat vládu ze špatných úmyslů, ale snaží se vybalancovat objektivnost nebo transparentnost mnoha listy papíru, ale stejně to nemá žádnou závaznost,” řekl na plénu Čunek.

Firmy už nebudou trafiky, slibují v Praze

Domácí

Pro přijetí zákona v současném znění byla naopak jeho kolegyně zvolená za lidovce Anna Hubáčková i senátoři ANO. „Vítáme ho a jsme si vědomi, že některé věci bude třeba řešit v metodice a jednacím řádu, ale má smysl a základ je správný. Jdeme směrem k otevřenosti transparentního výběru,” uvedla Hubáčková.

Změny, které Senát nakonec přijal, předložil senátor Starostů Zdeněk Hraba. Podle něj nyní zákon nutí kandidáta ve chvíli, kde se hlásí do výběrového řízení do orgánů státních firem, ukončit dosavadní práci, ačkoliv ještě nemá jisté, zda bude ve výběrovém řízení vybrán. „Je to diskriminační,” uvedl Hraba.

Reklama

Výběr článků

Načítám