Hlavní obsah

Senát posvětil zvýšení plateb za státní pojištěnce

Senát ve čtvrtek schválil normu zvyšující platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Jde o jedno z opatření, která by měla navýšit objem peněz ve zdravotnictví a vykompenzovat propad příjmů nemocnic za zrušené poplatky za hospitalizaci. Zákon dostane k podpisu prezident.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu.

Článek

Pokud by norma nebyla přijata do poloviny roku, hrozilo by prý prohloubení finančních potíží ve zdravotnictví. Pro její schválení hlasovalo všech 48 přítomných senátorů.

Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že předloha není systémovým řešením, nemocnicím se ale musí pomoci rychle. Do budoucna mají podle něho být valorizace plateb za pojištěnce státu automatické jako v minulosti.

Měsíční platba za děti, důchodce nebo nezaměstnané, celkem zhruba za šest miliónů lidí, vzroste podle předlohy ze 787 na 845 korun. Pojišťovny budou muset navýšit nemocnicím platbu za obsazené lůžko za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného poplatku.

Stokorunový poplatek zrušil Ústavní soud, nová vláda už platby v možné nižší výši neobnovila. Němeček zrušení plateb za hospitalizaci hájil před opozicí, která jej kritizovala. Pro řadu lidí podle něho znamenaly značné výdaje. Předloha, kterou zaniknou další poplatky, je nyní podle ministra v připomínkovém řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám