Hlavní obsah

Senát podpořil snížení odvodů u zkrácených úvazků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální odvody u některých zkrácených pracovních úvazků by se měly snížit. Senát schválil novelu, která to umožní a jež má motivovat zaměstnavatele k využívání kratších úvazků. Normu dostane k podpisu prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úleva bude činit pět procent z obvyklého pojistného 24,8 procenta. Sleva se bude vztahovat podle novely na úvazky osm až 30 hodin týdně u vymezených skupin zaměstnanců.

Patří k nim lidé starší 55 let, rodiče či pěstouni dětí, které nejsou starší než 10 let, středoškolští a vysokoškolští studenti, nezaměstnaní na rekvalifikaci a lidé se zdravotním postižením mimo chráněný trh práce.

Úleva se bude vztahovat i na zaměstnávání lidí mladších 21 let, u nichž nebude podmínkou zkrácený úvazek. Cílem je podpora vstupu zejména absolventů středních škol a učilišť na trh práce.

Zaměstnanec, na kterého by zaměstnavatel žádal úlevu, by si podle novely nesměl vydělat víc než 1,5násobek průměrné mzdy a za hodinu by nesměl mít víc než 1,15násobek průměru.

Za měsíc by pracovník nesměl na všechny své úvazky ve firmě odpracovat víc než 138 hodin. Sleva by se neposkytovala při kurzarbeitu a na chráněném trhu práce.

Zaměstnavatel z pracovníkova základu výdělku odvádí teď na důchody 21,5 procenta, na nemocenské 2,1 procenta a na politiku zaměstnanosti 1,2 procenta, celkem tedy 24,8 procenta. Zaměstnanec pak ze základu platí 6,5 procenta. Osoby samostatně výdělečně činné mají odvody 29,2 procenta základu - na penze 28 procent a na podporu zaměstnanosti 1,2 procenta. Na nemocenské pak mohou případně posílat ze základu ještě 2,1 procenta.

Výpadek příjmů rozpočtu by měl podle odhadů činit 1,9 až 3,2 miliardy korun.

Pokud by zaměstnavatelé začali zkrácené úvazky výrazněji využívat, mohly by příjmy rozpočtu být naopak vyšší, neboť by se na pracovním trhu objevili lidé, kteří doposud absentovali.

Návrh podpořilo 51 z 52 přítomných senátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám