Hlavní obsah

Šéfové ODS, TOP 09 a VV se sejdou v neděli kvůli "odpadlíkům" z VV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfové ODS, TOP 09 a VV se kvůli záměru ODS vypovědět koaliční smlouvu sejdou v neděli večer v Kramářově vile. Projednají situaci po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a dalších "odpadlíků" z VV. Na nedělní schůzce ale ještě vládní spolupráci neukončí, o vypovězení koaliční smlouvy bude rozhodovat až pondělní výkonná rada ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Na dohadovací řízení dorazí premiér a předseda ODS Petr Nečas, první místopředseda vlády a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda VV Radek John. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury občanští demokraté od ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými už neustoupí. Jiný vlivný občanský demokrat ale řekl, že nedělní zasedání nemusí nutně skončit vypovězením koaliční spolupráce.

Peake tento týden oznámila vystoupení z VV, ve vládě ale zůstala a oznámila také vytvoření nové strany. Formace kolem Peake má po sobotním odchodu Radima Vysloužila z VV osm poslanců, na vytvoření poslaneckého klubu jich potřebuje deset.

Nečas chce vědět, zda se vláda může ve sněmovně opřít o bezpečnou většinu, uskupení Peake dává čas do pondělí. Nečas chce vládu tří poslaneckých frakcí, s VV už spolupráci nechce. Pokud úsilí Peake zkrachuje a vláda by nezískala většinu ve sněmovně, alternativou jsou podle vládních politiků předčasné volby.

Související články

Výběr článků

Načítám