Hlavní obsah

Šéf Senátu Sobotka (ODS) by hlasoval pro euroústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) by nyní hlasoval pro přijetí Evropské ústavní smlouvy. Uvedl to v úterý v rozhovoru na Frekvenci 1. Již dříve řekl, že euroústavě dává "měkké ano" a sklidil za to kritiku z řad vlastní strany, která přijetí dokumentu odmítá.

Článek

"Je to lehounce pozitivnější pohled na evropskou ústavu, ale jsou tam body, které mi velmi vadí. V globálu nicméně můžu říci, že bych teď hlasoval pro přijetí smlouvy o evropské ústavě," řekl na Frekvenci 1 Sobotka.

Vůbec poprvé Sobotka veřejně prolomil nesouhlas činitelů ODS s euroústavou letos v březnu. ODS se od postoje šéfa Senátu distancovala. "To je zcela izolovaný názor, který nesdílím," řekl tehdy předseda ODS Mirek Topolánek. Razantním kritikem euroústavy je prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus.

Tlustého informace o nabytí majetku mu nestačí

Ve Frekvenci 1 Sobotka také řekl, že mu nestačí vysvětlení stranického kolegy Vlastimila Tlustého ohledně jeho soukromého majetku. Předseda poslanců ODS Tlustý tají, od koho si jeho rodina půjčila 2,3 miliónu korun na výstavbu domu ve Slaném ve středních Čechách. Lidem, kteří mu půjčili, prý slíbil, že jejich jména nezveřejní.

"Mě vadí každá nevyjasněnost, která existuje ve finančních záležitostech každého politika. Myslím si, že je na Vlastovi Tlustém, aby to vysvětlil. Mně osobně jeho dosavadní vysvětlení nestačí," řekl Sobotka. Do podrobnějšího vysvětlení nicméně Sobotka Tlustého tlačit nebude.

Dům ve Slaném si Tlustý s manželkou postavili v polovině 90. let za 5,5 miliónu korun. V době výstavby se dostali do finančních potíží a vypůjčili si peníze. Rodina si údajně půjčila od přátel dvakrát půl miliónu a jednou 1,3 miliónu korun.

Nejasnosti kolem financování bytu Stanislava Grosse v Praze na Barrandově odstartovaly vládní krizi, která vyústila v pád Grossova kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám