Hlavní obsah

Šéf poslanců ČSSD Ibl položil funkci

Právo, ada, alm, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Napětí v soc. dem. po sérii volebních proher a před březnovým sjezdem se stupňuje. Na svou funkci se rozhodl rezignovat někdejší Grossův blízký spolupracovník a spojenec, předseda 70členné poslanecké frakce Petr Ibl. Důvod je jediný: znechucení z celkové situace ve straně a Grossova kritika vůči klubu na otevřeném jednání ústředního výkonného výboru.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Výstava Poznej světové dědictví UNESCO v galerii Celnice

Článek

Ibl své rozhodnutí sdělil v desetistránkovém dopise, který v pátek adresoval vedení strany a také poslancům.

Grosse, který je stále doma s vysokými teplotami, Iblův odchod nijak nezaskočil, neboť - jak řekl Právu - na toto téma spolu již mluvili před časem. "V tuto chvíli to můžu jedině vzít na vědomí. Rozhodně se musíme všichni snažit, aby poslanecký klub posílil svou akceschopnost. Teď se k tomu otevírá prostor," řekl Gross.

Odmítl se však vyjádřit k tomu, kdo by mohl být Iblovým nástupcem. Pouze poznamenal, že žádného kandidáta poslancům nebude vnucovat. "Nebylo by dobré, abych někoho vnucoval," prohlásil úřadující šéf soc. dem. s tím, že v klubu je několik lidí, kteří by mohli získat širokou podporu.

Za určitých okolností zůstane

Ibl je za určitých okolností připraven pokračovat ve funkci. Mimo jiné ale žádá, aby se obměnilo vedení sněmovního klubu sociální demokracie a dostali se do něj lidé, kteří jsou ochotni "táhnout za jeden provaz" a převzít svůj díl odpovědnosti. Když se tyto a některé další podmínky nenaplní, Ibl z funkce odejde. "Pokud ano, tak jsem ochoten zůstat," řekl v sobotu v rozhovoru pro ČTK.

Teď se podle něj neúspěchy strany svádějí na poslance ČSSD, většina problémů ale podle něj začíná už v kabinetu, kdy jsou nejednotní i sami ministři. "My (poslanci) bychom pak měli rozhodovat, ale na základě čeho?" dotázal se řečnicky.

Když klub ČSSD jednal jeden večer o rozpočtu, nepřijel podle Ibla ani Gross, ani ministr financí Bohuslav Sobotka ani ministr práce a místopředseda strany Zdeněk Škromach. Také při debatách o zmrazení životního minima se podle něj situace neustále měnila. "Teď jsme vypadali my (poslanci ČSSD) jako pitomci," dodal.

I on chce ale práci poslanecké frakce změnit. Musí prý skončit veřejné rozpory, lepší musí být i komunikace s médii. Poslanci přitom podle Ibla již dříve při schvalování řady zákonů ukázali, že disciplínu zachovat dokážou. Iblova představa je, že vedení klubu včetně jeho samého nabídne své posty k dispozici. Pokud bude znovu zvolen a do funkcí místopředsedů se dostanou lidé, kteří podle něj vytvoří dobrý tým, hodlá v čele poslanců ČSSD pokračovat.

Dodal, že už mezi nynějšími místopředsedy klubu jsou poslanci, se kterými by chtěl dál spolupracovat. S jinými si prý ale další spolupráci představit nedovede. Konkrétně však nikoho jmenovat nechtěl. Řekl jen, že někteří lidé z vedení klubu jsou jen "papírovými" místopředsedy, o které se fakticky nemůže opřít. Místopředsedy poslanecké frakce jsou Michal Hašek, Miroslav Kapoun, Antonín Macháček, Eva Nováková a Hana Orgoníková.

"Intrikáři"

"Oznamuji vám, že rezignuji na funkci předsedy poslaneckého klubu," sdělil Ibl v dokumentu, který má Právo k dispozici. Napsal pak výčet důvodů, které ho po dvou letech k takovému rozhodnutí vedly. Je to zklamání z toho, že strana nic neřeší a přešlapuje na místě, sám necítí podporu klubu ke změnám, stejně jako ochotu některých funkcionářů k větším výkonům.

"Apatie a nedisciplinovanost některých členů je neúnosná, vedení ČSSD, resp. řízení strany podle mého názoru neexistuje a bohužel i komunikace vytýkaná V. Špidlovi není o mnoho lepší, intenzita intrikářů ČSSD se s blížícím sjezdem zvyšuje," tvrdí odstupující šéf klubu.

I když někteří poslanci vyčítají Iblovi špatné vedení klubu, který podle nich nebyl schopen sjednotit, s částí jeho hodnocení někteří souhlasí. Gross naopak poznamenal, že Ibl odvedl velký kus práce při stmelení klubu.

"Když nastupoval, byl jedním z mála lidí, kteří byli akceptovatelní prakticky všemi členy klubu. Počítám s tím, že bude i nadále patřit k oporám soc. dem. ve Sněmovně ve své odbornosti," uvedl stranický šéf a premiér a dodal, že nový předseda klubu musí mít širokou podporů poslanců ČSSD.

Premiér se nových sporů neobává

Gross si podle svých slov nemyslí, že by Iblova rezignace mohla znovu rozvířit vnitrostranické spory.

"Předseda poslaneckého klubu se tu a tam mění v každé straně," uvedl. Na poznámku Práva, že se to běžně nestává rezignací poté, co byl klub zkritizován předsedou strany, dodal: "To je sice pravda, ale já jsem hovořil o mnoha věcech, které je zapotřebí učinit. Práce poslaneckého klubu je jen jednou z nich a ne tou dominantní."

Podle úřadujícího šéfa ČSSD musí soc. demokraté udělat všechny možné kroky ke zlepšení situace strany a na této cestě bude docházet i k personálním změnám.

S tím nepřímo souhlasí i Ibl, když ve svém dopise navrhuje, aby celé dosavadní vedení klubu dalo své funkce k dispozici. "Osobně přijímám kritiku za některé kroky poslaneckého klubu, i za zastaralý a léta zaběhlý a mnohým vyhovující vnitřní systém, zásadně ale odmítám účelovou kritiku," napsal svým kolegům Ibl právě v narážce na Grossovu kritiku.

Předseda klubu totiž podle svých slov odmítá svalování veškeré viny na poslance. Řadu neúspěchů naopak spatřuje v tom, že vedení strany klub často ignoruje, nejvyšší straničtí představitelé se často prezentují zcela protichůdnými názory, a to staví poslance do svízelné situace, kdy nevědí, jak mají postupovat.

Poslanci jsou zmateni

Poslanecký klub pokládají samotní soc. demokraté za slabé místo strany. Členové klubu si v soukromých rozhovorech stěžují, že je téměř nedosažitelná názorová jednota v zásadních politických záležitostech, protože jednotliví poslanci mají rozdílné postoje.

Týká se to jak vztahu ke koaličním partnerům a sporů o další profilaci ČSSD, tak dílčích zájmů, které mají členové klubu v regionech, odkud pocházejí, a jejich spojení s různými odvětvovými lobby.

Atmosféra v soc. dem. se nezmění, pokud se otevřeně nebude hovořit o příčinách neúspěchů, tvrdí Ibl. Podle něho byl klub stranickým vedením několikrát postaven před "svízelnou situaci". Jako příklad uvádí nezájem vedení diskutovat s poslanci těsně před hlasováním o státním rozpočtu, neustále se měnící stanoviska ČSSD k životnímu minimu, rozporná stanoviska k platům ozbrojených sborů či k zmrazení platů ústavních činitelů. Odstupující předseda klubu proto trvá na tom, že strana musí mít ujasněná stanoviska k zásadním zákonům včas.

Ostré kritice podrobil Ibl volební kampaň, kterou nazval nesmyslnou. Podle něho např. velkoplošná reklama, na níž se v místech objevovali lidé, kteří v kraji vůbec nekandidovali, byl reklamní trik na klamání nepřítele, který však "byl natolik fikaný, že zmátl i vlastní řady".

Reklama

Související články

STEM: Topolánek je populárnější než Gross

Šéf ODS Mirek Topolánek v listopadu vůbec poprvé předstihl v popularitě premiéra a úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse. Podle průzkumu agentury STEM,...

ÚVV ČSSD: Gross proti rozbití koalice

V sobotu se konalo zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, na kterém se mimo jiné projednával propad v listopadových krajských a senátních volbách. Se svým...

Výběr článků

Načítám