Hlavní obsah

Šéf Národní galerie Fajt se žalobou na nečinnost prezidenta neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt v pátek neuspěl se žalobou na prezidenta Miloše Zemana podanou pro nečinnost za to, že jej nejmenoval profesorem. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Fajt

Článek

"Žalovaný (Zeman) nebyl ve věci nečinný," konstatovala předsedkyně senátu pražského městského soudu Ivanka Havlíková.

Proti verdiktu je možné pouze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Zeman nepodepsal Fajtův jmenovací dekret společně s dekretem fyzika Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to jejich vážnými prohřešky z minulosti.

Kunsthistorikovi Fajtovi vyčítá údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Fajt označil prezidentovy argumenty za nepravdivé a manipulativní. K jeho správní žalobě se připojila Karlova univerzita, kde Fajt vyučuje.

S obdobnou žalobou na Zemana před časem neuspěl Ošťádal. Podle tehdejšího rozhodnutí pražského městského soudu prezident vytýkanou nečinnost napravil, když odeslal ministryni školství dopis s informací, že se muže rozhodl nejmenovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám