Hlavní obsah

Šéf magistrátního výboru chce odvolat pirátského poradce kvůli vyzrazení citlivých údajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražském magistrátu nepolevuje napětí kolem kauzy údajného vyzrazení citlivých informací protistraně o taktice města v probíhajícím soudním sporu. Pirátského poradce Petra Beneše, náměstka pro majetek, chce odvolat z magistrátního majetkového výboru jeho předseda Martin Benkovič (ANO). V případě, že se prokáže, že by se Beneš něčeho dopustil, žádá Benkovič u primátora Bohuslava Svobody (ODS) také hlavu náměstka pro majetek Adama Zábranského (Piráti).

Foto: archiv Piráti

Radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský (Piráti).

Článek

Beneš jakékoliv pochybení odmítá. Svoboda Novinkám sdělil, že se věcí bude zabývat, protože nehodlá tolerovat jakékoliv „případné poškozování města“.

Podstatou věci, která od začátku minulého týdne čeří tamní koaliční vody, má být údajné prozrazení citlivých informací protistraně o dalším postupu a taktice Prahy při odvolání v soudním sporu vedeném se společností Vinci Construction. Spor se týká pozemků ve vlastnictví firmy, na kterých stojí budova městské části Prahy 8. Firma žádá po Praze, aby jí za pronájem pozemku platila.

Podle ředitele odboru majetku Jana Raka Beneš coby poradce radního pro majetek sdělit citlivé informace pražské zastupitelce za ANO Radmile Kleslové, jež ve sporu působí paradoxně proti hlavnímu městu, když právně zastupuje firmu Vinci Construction. Navíc se měl na některé údaje Beneš dotazovat u právníků zastupujících Prahu.

Magistrátem hýbe údajné vynesení informací o taktice Prahy v soudním sporu protistraně

Domácí

„Osobně jsem nechtěl zběsile reagovat na každý novinový článek, ale s časovým odstupem je jasné, že pozice poradce radního pro majetek, legislativu a transparentnost, je zcela neudržitelná. Dle slov advokátní kanceláře hájící zájmy Prahy ji pan Beneš skutečně kontaktoval s cílem získání citlivých informací,“ vysvětluje Benkovič, proč chce Beneše odvolat z výboru. „Toto jednání je absolutně nepřijatelné a důrazně se proti tomu ohrazuji. Budu žádat zastupitele o odvolání Petra Beneše z Výboru pro správu majetku,“ píše v dopise adresovaném primátorovi, který mají Novinky k dispozici.

Sám Beneš jakékoliv pochybení odmítl. „Žádné tajné informace jsem nikomu nevyzradil a rezignaci nezvažuji. Vypadá to na cílený útok, který se mě snaží zdiskreditovat,“ uvedl Beneš s tím, že zvažuje žalobu za poškození dobrého jména.

Pokud se podle Benkoviče prokáže, že se pirátský poradce skutečně něčeho dopustil, vyzval Benkovič primátora, aby vyvodil personální odpovědnost i v případě radního Zábranského.

Svoboda: Město má řešit bydlení či dopravu, ne kauzy poradců

„Vyzývám vás, pane primátore, abyste jako hlava města začal jednat. V případě, že šetření ze strany magistrátu prokáže uvedené, je samozřejmostí vyvození odpovědnosti i na místě radního pro majetek, protože se na začátku celé věci a bez prověřování za svého poradce opět postavil,“ uvedl opoziční zastupitel a předseda majetkového výboru.

Primátor metropole Svoboda Novinkám sdělil, že se podnětem opozičního zastupitele bude zabývat.

„Podnětem předsedy Benkoviče, který požaduje odvolání poradce Beneše z Výboru pro správu majetku ZHMP a vyvození odpovědnosti radního pro majetek, legislativu a transparentnost Adama Zábranského se budu samozřejmě zabývat. Očekávám, že se tato věc stane i předmětem našeho pondělního koaličního jednání,“ řekl Svoboda.

„Jakékoli případné poškozování města, ať už by mělo být vědomé, či nevědomé, nebudu jako primátor určitě tolerovat. Město se má soustředit na řešení parkování, výstavbu dopravní infrastruktury a dostupného bydlení. A ne řešit kauzy svých poradců,“ uzavřel.

Věcí se na pondělním odpoledním jednání má zabývat právě magistrátní koalice.

Úřad odmítá dopis vydat Zábranskému

Zábranský v pátek Novinkám řekl, že kauzu považuje za „divadlo“. Pokud podle něj Beneš něco zastupitelce a advokátce protistrany Kleslové něco sdělil, nemohlo jít o žádné citlivé či strategické informace.

„Možná ji k tomu nějaké věci řekl, nevím, nebyl jsem u toho, ale jsem zároveň přesvědčen, že jí nemohl říct cokoliv, co by mohlo Prahu poškodit. Ty informace, co tam zazněly, v žádném případě nepřijde, že to je nějaká supertajná, strategická informace, kterou by se nemohla dozvědět druhá strana. A to, jak budeme argumentovat při odvolání, oni budou vědět, protože to dostanou, uvidí to ve spisu. Nemůže nás to nějak poškodit,“ uvedl Zábranský.

Zároveň se pozastavil nad tím, že mu úřad doposud neposkytl i přes žádost dopis, v němž je „očerňováno dobré jméno Pirátů“, jeho osoby a jeho poradce Beneše s odůvodněním, že se ředitel Rak označil za whistleblowera. „Považuji to za absurdní,“ dodal pirátský radní s tím, že doposud tedy neví, v čem přesně obvinění spočívá. Dopis přitom již unikl do médií.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman následně doplnil, že úřad v dané věci postupuje v souladu se zákonem o ochraně oznamovatelů. „Proto není možné v tuto chvíli věc komentovat ani blíže specifikovat předmět a okolnosti oznámení včetně poskytnutí samotného obsahu oznámení. Pan radní Adam Zábranský byl o této skutečnosti informován, když o poskytnutí obsahu oznámení požádal a to mu nebylo poskytnuto,“ vysvětlil Hofman.

Vedení Prahy brojí proti autům ve městě. Na magistrátu jich ale přibývá

Domácí

Výběr článků

Načítám