Hlavní obsah

Nečas: Vláda privatizaci Budvaru v žádném případě neplánuje

Právo, Pavel Orholz

Vláda neplánuje privatizovat pivovar Budějovický Budvar, prohlásil v pondělí premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na vyjádření jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD). Ten chtěl od premiéra záruku, že k privatizaci Budvaru nedojde. Podle Zimoly totiž současná kontrola ministerstva zemědělství v podniku k tomuto kroku směřuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ještě dnes proto pošlu premiérovi dopis, ve kterém ho budu žádat o záruku, že nedojde k privatizaci a ani nenavrhne privatizaci Budvaru,“ uvedl v pondělí na tiskovém brífinku v Českých Budějovicích hejtman Zimola, který je také členem dozorčí rady Budvaru.

„Je to (informace o privatizaci Budvaru) naprosto umělý problém. Nikdy jsme o tom nemluvili a neuvažovali a není to ani v žádných záměrech a plánech. Máme zájem na tom, aby Budvar byl prosperující firmou a měl velkou tržní hodnotu,“ uvedl Nečas.

O privatizaci Budvaru se podle premiéra nikdy nehovořilo ani na poradě ekonomických ministrů, toto téma nepadlo ani při jednáních s jednotlivými ministry.

Hejtman chce iniciovat zákon

Zimola zmínil, že pokud tuto záruku od premiéra nedostane, chce iniciovat návrh zákona, který privatizaci národního podniku zakáže. „Osobně budu iniciovat návrh zákona, který této i jakékoli budoucí vládě zakáže Budvar privatizovat. Současně předpokládám, že se pro zákon vyjádří poslanci nejen z ČSSD, ale i všichni další minimálně jihočeští poslanci bez ohledu na politickou příslušnost,“ konstatoval Zimola.

I tak však připustil, že navrhnutý zákon by nemusel Sněmovnou projít. „V takovém případě budu iniciovat krajské referendum,“ ozřejmil hejtman.

Kroky Zimoly se však podle jeho vyjádření nebudou konkrétně týkat současné ministerské kontroly ani možného odvolání ředitele Budvaru Jiřího Bočka, o kterém se spekuluje. „Přes veškerý respekt k současnému řediteli Jiřímu Bočkovi musím říci, že v těchto dnech a v této věci nejde o něj a jeho pozici, ale o Budvar a jeho budoucnost,“ konstatoval Zimola.

Budvar je podle něho jedním z klíčových českých podniků a patří mezi nejúspěšnější pivovary. Privatizace by prý vedla k jeho zkáze. „Rozhodně nechci, aby České Budějovice prožily podobně trpkou zkušenost s Budvarem jako například Kladno s Poldi Kladno v devadesátých letech,“ dodal Zimola.

Reklama

Výběr článků

Načítám