Hlavní obsah

Šéf ANO chce pohnat Piráta Peksu před disciplinárku

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude v příštích dnech rozhodovat o tom, zda zahájí disciplinární řízení proti pirátskému poslanci Mikuláši Peksovi. Podle informací Práva to navrhuje premiér Andrej Babiš (ANO), tentokrát v roli poslance. Jde o první podnět v letošním volebním období. Peksa v reakci sdělil, že bránil zneužívání českých peněz a evropských dotací a že trestné stíhaný premiér v demisi by neměl dotace vyjednávat.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš

Článek

Babiš je přesvědčen, že ho poslanec koncem března při jednání delegace zahraničního výboru s partnery ve Švédsku urazil, když o něm měl hovořit jako o premiérovi, který zneužívá a rozkrádá dotace a je trestně stíhaný.

Jednání se účastnili vedle šéfa výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD), místopředsedy výboru Karla Schwarzenberga a členů Roberta Králíčka (ANO) a Peksy velvyslanec ve Švédsku a jeho zástupce. A Babišův partajní kolega premiéra o průběhu debaty informoval. Podle něj byli někteří přítomní takovým vystoupením zaskočeni s tím, že může ČR poškodit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mikuláš Peksa

„Vyjádření Mikuláše Peksy ve vztahu k mé osobě, že zneužívám a rozkrádám dotace, považuji s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku,“ zdůvodňuje Babiš podnět k zahájení disciplinárního řízení.

"Jako poslanec českého parlamentu a člen Výboru pro evropské záležitosti cítím potřebu bránit nejen zneužívání českých peněz, ale rovněž i zneužívání evropských dotací. O to více, když je pro tento čin vyšetřován český premiér v demisi," reagoval na oznámení o disciplinárním řízení Peksa. Podle něj by premiér, trestně stíhaný za dotační podvod, neměl v Bruselu miliardové subvence dojednávat.

"Chápu, že pan premiér nechce, aby se o jeho střetu zájmů v zahraničí mluvilo. Ve fungující demokracii by ale takový premiér dávno odstoupil a morální zásady by mu vůbec nedovolily takto ponižovat politickou kulturu v zemi," dodal Peksa v tiskovém prohlášení.

Pokud imunitní výbor rozhodne o zahájení řízení, může být na jeho konci výzva poslanci k omluvě anebo také finanční postih. Ten může dosáhnout výše jednoho měsíčního platu, což je nyní 75 900 korun hrubého bez funkčních příplatků. Pokuta je pak příspěvkem státního rozpočtu. Z dostupných informací není jasné, zda Babiš bude požadovat omluvu, nebo pokutu.

Výjimečné případy

Disciplinární řízení proti poslanci či senátorovi umožňuje zákon o jednacím řádu, přičemž takový postup nebývá častý.

Sám Babiš v minulosti unikl disciplinárnímu řízení, které žádal soc. dem. poslanec Ladislav Šincl za to, že ho v souvislosti s projednáváním zákona o pojišťovnictví nazval korupčníkem. Babiš svá slova opíral o informace, podle kterých poslanec prosazoval zájmy pojišťoven, u kterých dříve pracoval.

Výbor ale nakonec po vyjádření legislativců řízení nezahájil s argumentem, že slova nebyla pronesena při jednání parlamentní komory nebo jejího orgánu, ale při debatě v koalici.

Naopak desetitisícové pokutě neunikl v minulosti někdejší poslanec David Rath (ČSSD), který při jednání Sněmovny poukázal na údajnou opilost tehdejšího šéfa státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09).

Kalouska jeho vyjádření urazilo, imunitní výbor mu dal za pravdu a Rathovi uložil pokutu. Rathovi nepomohlo ani odvolání proti trestu k celé Sněmovně, která hlasováním rozhodnutí výboru potvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám