Hlavní obsah

Se snahou udělovat medaile se roztrhl pytel

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

S návrhem na oceňování významných počinů jak firem, tak jednotlivců, přišlo nově ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Vláda ve středu schválila příslušné nařízení, na jehož základě by měl šéf resortu právo udělovat Medaili ministra průmyslu a obchodu. A to maximálně čtyřikrát do roka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

Ministerstvo přitom má už jasnou představu, jak by měla medaile vypadat. Má mít tvar mince z ryzího stříbra s průměrem 50 milimetrů a hmotností více než 40 gramů, udělována má být spolu s diplomem.

A náklady? Ministerstvo počítá s tím, že ročně by mohlo „zchudnout“ o maximálně 50 tisíc korun, které by stála právě výroba medailí.

Jde prý o symboliku

„Pokud vláda návrh nařízení schválí, měli by být vyznamenáváni lidé či firmy typu ochránců spotřebitelů, nebo třeba podnikatelé, kteří rozjeli úspěšný start-up,“ přiblížil Právu představy resortu ještě před rozhodnutím kabinetu mluvčí ministerstva Roman Prorok.

Podle něj má být smyslem ocenění podpora a motivace rozvoje průmyslu a obchodu, špičkových technologií a jejich zavádění do praxe či rozšiřování investičních příležitostí s významnými dopady na zaměstnanost. Medaile by mohla být udělena také In memoriam.

„Jde jednoznačně o symboliku,“ uvedl Prorok s tím, že obdobná ocenění dnes třeba udělují i jiná ministerstva. Jako příklad uvedl resort kultury, zdravotnictví či školství.  Vhodnou příležitostí může být třeba pravidelný každoroční brněnský strojírenský veletrh, kde se udělují i medaile svazu průmyslu a dopravy.

Podle představ ministerstva průmyslu a obchodu by měl mít výběr a posuzování kandidátů na ocenění na starosti nově ustavený nominační výbor, jehož členy by byli představitelé řad významných oborových organizací, svazů, podnikatelů apod. a také zaměstnanci ministerstva. Jeho členy by jmenoval a odvolával ministr. Funkce má být čestná, tudíž bez jakéhokoli nároku na odměnu.

Sněmovna medaile rozdávat nebude

Nejvyšší státní vyznamenání uděluje a propůjčuje prezident republiky každoročně při příležitosti 28. října.

Medaile a různá další vyznamenání udělují nejen resorty, ale také premiér, mnohé vysoké školy, policie, armáda, různé svazy i Senát.

V létě se k oceňovací iniciativě chtěla připojit také Sněmovna, avšak návrh příslušné komise na udělování Pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii, které by z rukou předsedy dolní komory ročně převzali tři významné osobnosti, nakonec hlasováním neprošel. Převládl názor, že by se poslanci při své nízké popularitě neměli takovým krokem zbytečně zesměšňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám