Hlavní obsah

Schröder s Paroubkem uctili památku obětí nacismu v Terezíně

– TEREZÍN

Německý kancléř Gerhard Schröder společně s premiérem Jiřím Paroubkem v úterý v Terezíně na Litoměřicku uctili památku obětí nacismu. Politici si prohlédli Malou pevnost, kde mělo pražské gestapo svou věznici. Položili věnce na Národním hřbitově a prohlédli si muzeum ghetta.

Článek

Oficiálně se Schröder k minulosti nevyjádřil. Slzám dojetí se neubránil po položení věnců k pylonům na Národním hřbitově, kde se objal s bývalým vězněm ghetta Tomášem Kostou, který česko- německou delegaci do Terezína doprovázel.

"Je to vzácný státník, který si je vědom zodpovědnosti Němců k minulosti a chová se podle toho," řekl o kancléřovi Kosta, jehož pojí se Schröderem dlouholeté přátelství. Podle Kosty má Schröder Českou republiku velmi rád. Osmdesátiletý Kosta je nyní poradcem Paroubka.

V muzeu ghetta si politici připomněli památku 155 000 Židů, které nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta z celé Evropy. Na 35 000 vězňů zemřelo už v ghettu. Většina ostatních pak našla smrt ve vyhlazovacích táborech.

Poté se Schröder s Paroubkem podepsali do pamětní knihy muzea. První návštěvníci si muzeum prohlédli v roce 1991 a byl mezi nimi byl i tehdejší izraelský prezident Chaim Herzog.

Na závěr návštěvy položil Schröder kytici k pamětní desce česko-německého sociálního demokrata židovského původu Ludwiga Czecha, který v Terezíně zahynul.

Reklama

Výběr článků

Načítám