Hlavní obsah

Schillerová: Jurečkův návrh změny valorizace penzí je nehoráznost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO nesouhlasí s návrhem na změnu valorizace penzí z dílny ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Řeči o tom, že návrh narovnává dopady inflace na nízkopříjmové důchodce, jsou nesmyslné, řekla Právu šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová ve Sněmovně

Článek

Změny čekají řádné i případné mimořádné valorizace. Například v mimořádném termínu by důchodci namísto valorizace dostávali jakýsi dočasný příspěvek. Jak se k tomu postaví hnutí ANO?

Je to nehoráznost. Vezmu to postupně. Na mimořádný příspěvek místo mimořádné valorizace říkám ne. Proč máme mimořádnou valorizaci? Protože máme brutální inflaci, třetí nejvyšší v Evropské unii. A ta mimořádná valorizace má chránit koupěschopnost důchodců. Když ji nahradíte mimořádným příspěvkem, tak se inflace a ty ceny na konci roku neztratí. Současný systém je dokonalý a nemůže ho nahradit žádná mimořádná dávka.

Pak ovšem v lednu přijde řádná valorizace, která má dál zohledňovat výši inflace.

Ale tam bude změněn výpočet tak, že se do valorizace sice bude započítávat celá inflace, ale nově už jen jedna třetina růstu reálných mezd namísto současné poloviny.

Jenom jako pikantnost si vám dovolím říct, že tento mechanismus s polovinou reálných mezd zavedla Sobotkova vláda, ve které sedělo nejen hnutí ANO, ale i sám ministr Jurečka a KDU-ČSL, kteří pro to také hlasovali. A teď najednou pan ministr otočí.

To znamená, že jediné úspory, které zatím tato vláda představila, jsou úspory na důchodcích. ODS vyhrála volby s tím, že má plán, jak vyřešit veřejné finance, že má plán na úspory. Kde ten plán je? Zatím jedině protiústavně snížili červnovou valorizaci penzí a nyní v tom hodlají pokračovat. Toto není žádná důchodová reforma.

Nelze žít dlouhodobě na dluh, vzkázal Pavel k penzím

Domácí

To neříká ani ministr Jurečka. S dalšími návrhy, které označuje za reformu, teprve přijde.

Přesto jsem považovala za naprosto nehorázné, že jeho tisková konference začala projekcí do roku 2050. To je velmi zavádějící, protože tato projekce vycházela z autonomního vývoje za nezměněných okolností. Ale já předpokládám, že těmi změněnými okolnostmi bude právě důchodová reforma.

A jak byste si tuto reformu představovala?

Musí se týkat nejen prvního pilíře, z nějž se vyplácejí státní důchody, ale i třetího pilíře, tedy současného důchodového spoření v penzijních fondech. Musí to být komplexní systém.

To v principu avizuje i ministr Jurečka. Měli jste s ním několik schůzek týkajících se penzijní reformy. Jednali jste o těchto návrzích?

Byli jsme asi na dvou schůzkách. První byla společenská. Na druhé jsme dostali rešerši materiálu k valorizacím a předčasným důchodům a já jsem tehdy připustila, že bychom byli ochotni se bavit o řešení předčasných důchodů. Protože tam skutečně mimořádná valorizace způsobila, že loni a letos je výhodnější jít do předčasného důchodu než do řádného.

Požádala jsem pana ministra o podklady, říkala jsem mu, že bych potřebovala důvodovou zprávu, kolika důchodců se to týká, kolik z nich jsou ženy a kolik muži, jaké byly parametry toho řešení. Až po několikáté urgenci jsem v pondělí ráno, před ministrovou tiskovou konferencí, obdržela podklad s porovnáním zvýšení důchodů v mimořádném termínu a navrhovaného opatření s příspěvkem. V podstatě šlo o tabulku, z níž plyne, že ty řeči, jak se narovnávají dopady inflace na nízkopříjmové, jsou nesmyslné.

Ministr se s námi sešel jen alibisticky, vůbec neměl zájem vyslechnout naše připomínky. A teď jsme se dozvěděli, že pětikoalice je de facto na tomto mechanismu domluvená. Takže opět to chce válcovat silou.

Podpořili byste aspoň ten návrh změn u odchodu do předčasné penze?

Nevím, my o něm v podstatě nic nevíme. Parametry jsme se dozvěděli na tiskové konferenci. Požádala jsem ministra, aby nám poskytl strukturu důchodců, kterých se to týká, jaké budou dopady. Doteď nemám nic víc než tu jednu tabulku.

Ekonom: Čas na reformu jsme prováhali

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám