Hlavní obsah

Samotesty stačí jen v restauraci, jinde je třeba mít profesionální

Právo, tov, jšo, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé od pondělí mohou posedět uvnitř restaurace, zajít si zaplavat do bazénu či relaxovat do sauny. Vláda pod tlakem rozhodnutí soudů narychlo otevřela prakticky všechno, ovšem s omezeními fungování a s podmínkami vstupu, které jsou různé. Například z nově otevíraných provozů postačí samotest nebo test z práce jenom pro hospody, ostatní potřebují testy z odběrného místa.

Foto: Petr Janiš, Právo

Zahrádka restaurace Obecního domu v Praze 1

Článek

Některá koupaliště i hospody se přes víkend na plný provoz nestihly nachystat a otevřou až v dalších dnech. V hospodách se hlavně uklízelo, dezinfikovaly se stoly. I když byly k vidění například v metropoli i podniky, kde pustili nedočkavé zákazníky dovnitř dříve, šlo spíš o výjimky.

Kam vás nepustí bez oficiálního testu a kde získat potřebné dokumenty

Domácí

Stihli to ve stresu

Například restaurace v Plzni se na pondělní otevření připravily poctivě a ty oslovené Právem to stihly, nikoliv ale bez notné dávky stresu. „Popravdě jsme otevření čekali až tak za 10 dní, takže to pro nás znamenalo vyrazit na velké nákupy. Bude se mnohem víc jíst, hlavně kolem obědů. Sehnat jsme museli také více piva, to se nakonec ukázalo jako skoro nejmenší problém. Personál jsme si udrželi celou dobu, takže to také zvládneme,“ uvedl Lukáš Frank, který provozuje restauraci Salón v plzeňské čtvrti Doubravka.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí rozvolňuje

Ekonomika

Restaurace a hotel Poutní dům při klášteře v Dolní Hedči nad Králíky na Orlickoústecku v pondělí ještě neotevře. Čekají až na víkend, kdy bývá nával, přes týden zatím nemají ubytované turisty. „Některé objednané akce sice už máme, ale to jsou třeba svatby nebo pobyty duchovní obnovy,“ řekl Právu správce Karel Moravec.

Při vstupu na koupaliště nebo do sauny se lidé kromě profesio­nálního testu mohou prokázat potvrzením o očkování, alespoň 22 dní po první dávce, či o prodělaném covidu-19 v posledním půl roce. Například v aquaparku v Čestlicích zřídili u vstupu testovací centrum, test z nosu je hrazený pojišťovnou.

„Co nám trochu vadí, je fakt, že restaurace mohou jako jediné odvětví využít samotesty nebo čestné prohlášení, že návštěvník prošel negativním testem v zaměstnání nebo ve škole. Toto by bylo třeba sjednotit napříč celým sektorem služeb a kultury,“ soudí ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková.

Ústavní právník Wintr: Stát nemůže vymáhat zavírání restaurací

Domácí

S podobnou kritikou opakovaně přišel i člen vlády, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Vláda musí ta pravidla změnit, sjednotit, i kvůli cestování,“ řekl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Pro návštěvu divadla a kina je třeba odborný test a zaplnit mohou pouze polovinu kapacity sálu.

Pro vnitřní sportoviště jako třeba fitness centra od pondělí platí volnější pravidla, počet návštěvníků už není omezen počtem 30 na jednu provozovnu, ale pouze pravidlem 15 metrů plochy na jednoho návštěvníka. V mimořádných opatřeních z pátečního usnesení vlády se již nepíše nic o omezení fungování šaten a sprch.

U kongresů a dalších hromadných akcí byl také navýšen počet účastníků. Účastnit se jich nyní může uvnitř i venku až 250 lidí, včetně vystupujících či pořadatelů, za splnění podmínky naplnění maximálně 50 procent kapacity míst k sezení. Dosud byly kongresové akce povoleny s účastí nejvýše 50 lidí uvnitř a 100 venku.

Reklama

Výběr článků

Načítám