Hlavní obsah

S registrem sexuálních delikventů pomůže i školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legislativu týkající se registru sexuálních delikventů a certifikátů, které dokazují bezúhonnost lidí pracujících s dětmi, by mohl mít na starosti resort školství. Jak přesně by evidence delikventů měla vypadat, je zatím v jednání. Návrh by měl vzniknout do konce roku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) spolu s předsedkyní sněmovního podvýboru pro domácí a sexuální násilí Taťánou Malou (ANO) uspořádali ve Sněmovně setkání se zástupci stran, kde projednávali právě dětské certifikáty.

Jedná se o výpis z trestního rejstříku, který by prokazoval, že se lidé pracující ve školách či zájmových kroužcích žádného sexuálního deliktu na dětech nedopustili.

„Krátce jsme o tom hovořili. K úpravě by mělo dojít co nejdříve. Musí se specifikovat, jakých pozic se to bude týkat a jaké trestné činy budou znemožňovat práci s dětmi, mělo by to být třeba znásilnění či týrání svěřené osoby,“ řekla Právu Malá.

Zřizovatel by tak automaticky musel dětský certifikát požadovat. „Vedoucími táborů, kroužků či sportovních aktivit nemohou být lidé, kteří jsou pro děti nebezpeční. Ministerstvo spravedlnosti na tom již pracuje. Pokud by návrh měl vypracovat resort školství, bylo by lepší, kdyby ministerstva spolupracovala, pořád se to týká trestných činů,“ podotkla členka podvýboru Eva Decroix (ODS).

Redefinice znásilnění

Ministerstvo spravedlnosti do konce letošního června také předloží dvě varianty nové legislativy ohledně nové definice znásilnění.

„Jedna varianta je založena na výslovném souhlasu, tedy ano je ano. A druhá na absenci nesouhlasu, tedy ne znamená ne,“ řekla Decroix.

Kriminolog Zeman o kauze Feri a znásilňování obecně: Výpovědi obětí k odsouzení nestačí

Domácí

„Znásilnění je pořád vnímáno jako něco, kde musí být nějaké násilí či útok. Vnímáme, že jsou i případy, kde k násilí nedošlo a nelze to brát jako dobrovolný styk,“ dodala. Po předložení se podle Malé vybere návrh, který bude lepší, odborná veřejnost s ním bude souhlasit a zároveň bude mít politickou podporu.

„Jsem ráda, že návrh předloží ministerstvo spravedlnosti a projde klasickým připomínkovým řízením. I kdyby ho resort nepředložil, podali bychom poslanecký návrh na redefinici,“ uvedla Malá.

Pavel Houdek učí ženy, jak se bránit predátorům

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám