Hlavní obsah

S nezvanými se nesetkávám, řekl u uprchlického tábora Zeman na adresu migrantů

– Vyšní Lhoty
Právo, Pavel Karban

Do Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku dorazil ve čtvrtek dopoledne prezident Miloš Zeman v rámci posledního dne třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje. Za uprchlíky v tamním uprchlickém táboře ale nešel. Setkal se pouze s místními obyvateli, kterých dorazilo na prostranství k obecnímu úřadu mezi 250 až 300.

Prezident Miloš Zeman ve Vyšních LhotáchVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Přijel jsem navštívit vás. Se zahraničními hosty se potkávám pouze, když si je sám pozvu,“ vysvětlil Zeman lidem, proč nejel do místního uprchlického tábora. S lidmi pak debatoval hlavně na téma současné migrační krize a uprchlíků, od členů spolku Domoobrana.cz pak dostal tričko a průkaz čestného člena spolku.

Minimálně stejný potlesk jako prezident vyvolala u lidí i jedna žena z Nošovic, která položila Zemanovi dotaz: „Když už tady ty běžence máme, proč je vláda posílá všechny do Vyšních Lhot, do Karviné a jinam. Proč si je nenechá v Praze? Na Staromáku teď prodávají krásný velký dům. Proč si je tam nedají? Budou tam mít práci, která je v Praze i lépe placená, budou tam mít kulturu, školy, budou k nim mít blízko pan (Jiří) Dienstbier i pan (Michael) Kocáb. Tak proč si je tam nenechají?“

Zeman jí odvětil, že je to zcela nesmírně zajímavá myšlenka a až se setká s premiérem Sobotkou, určitě mu ji prý navrhne. Prezident si jen není jistý, že uprchlíci k nám směřují za prací, kulturou nebo krásami Prahy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Vyšních Lhotách

Na jeden z dotazů od lidí, proč nejsou Zemanovy názory více slyšet v Evropě, prezident řekl, že si to nemyslí, že západní tisk jeho myšlenky cituje. „A například teď v New Yorku na valném shromáždění OSN chci vystoupit s projevem proti Islámskému státu, ale nejenom o tom, že Islámský stát je špatný, to víme všichni, ale jak s ním konkrétně bojovat,“ nastínil prezident.

V obci problémy s uprchlíky nejsou

Ještě než prezident debatoval s lidmi, sešel se na chvíli s vedením Vyšních Lhot. „V zařízení je podle mých informací klid, každý týden tam chodím, jsem v pravidelném kontaktu s vedoucím zařízení i náměstkem ministra vnitra (Jiřím) Nováčkem. V současné době je tam kolem 240 cizinců, ale ten areál se připravuje a rozšiřuje na to, aby byl schopen pojmout další desítky, ne-li stovky cizinců,“ sdělila krátce před čtvrtečním setkáním s prezidentem starostka Vyšních Lhot Dana Nováková.

V obci se situace podle ní postupně uklidňuje. „Přestože rád není nikdo. Na bezpečnost to žádný vliv nemělo, protože jak vevnitř tak zvenku jsou posíleny hlídky. Není to ale úplně jednoduché, samozřejmě, občas je hluk, zvýšený průjezd vozidel nebo majáčků, ale nic, co by výrazně ovlivnilo nebo ohrožovalo obec jako takovou,“ ujistila s tím, že se Zemanem chce prodiskutovat nejenom problematiku kompenzací za uprchlický tábor. „Věřím, že nejen panu prezidentovi ukážeme obec v podstatně lepším světle, než je jenom zařízení pro zajištění cizinců.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám